Halka Açık Wi-Fi Kullanmanın Sakıncaları Nelerdir?
Halka Açık Wi-Fi Kullanmanın Sakıncaları Nelerdir?
Evdeki Wi-Fi’ler genelde şifrelenmiştir. Ancak bir kafedeki Wi-Fi şifreli değildir. Kendinizi nasıl koruyacağınızı bilmediğiniz sürece, insanların çevrimiçi etkinliğinizi izleme riski altında olursunuz. İşte konuyla ilgili tehlikeler ve bunlardan nasıl kaçınılacağı.

Halka açık Wi-Fi kullanırken banka hesabınızı ve hatta e-postanızı açmamanız gerektiğini duymuşsunuzdur. Peki bunun riskleri nelerdir?

Şifrelenmemiş Tarama Herkese Açıktır

Wi-Fi, radyo dalgalarını kullanır ve radyo dalgaları direkt olarak hareket etmek yerine yayılarak hareket ederler. Bu da bazı yazılımlarla dalgaların menzili içindeki kişilerin çevrimiçi yaptığınız her şeyi görebileceği anlamına gelir.

Herhangi bir koruma olmadan isteyen herkes halka açık Wi-Fi’ler ile şunlara erişebilir:

  • Ziyaret ettiğiniz her site
  • Gönderdiğiniz her metin
  • Çeşitli sitelere girdiğiniz giriş bilgileriniz

Ortada bir tehlike olduğundan doğal olarak bu tehlikeden korunmak isteyeceksiniz. Evinizde Wi-Fi ağınız genelde şifrelidir. Bu da tüm trafiğinizi bir anahtarla okunamaz hale getirerek gözetlemeyi önler. Ancak halka açık Wi-Fi’ler genellikle şifrelenmez. Bağlanmak için bir şifre girmeniz gerekmediğinde kullandığınız Wi-Fi’nin halka açık olduğunu anlayabilirsiniz.

Peki bu hep savunmasız olacağınız anlamına mı geliyor? Hayır.

İlk savunma yöntemi, birçok web sitesi tarafından sunulan bir tür şifreleme türü olan OpenSSL'dir. Google, Facebook ve çoğu banka, bunlardan birkaçı bu yöntemi kullanırlar. Bu teknoloji, sizinle başka bir site arasındaki trafiği şifreler, yani hiç kimse bu etkinliğe göz atamaz. Tarayıcınızın adres çubuğunda aşağıdaki gibi “HTTPS” gördüğünüzde OpenSSL'nin açık olduğunu anlayabilirsiniz.

OpenSSL de %100 güvenlik sağlamaz. Yakın zamanda Heartbleed tarafından savunmasız olduğu kanıtlanmıştır. Çoğu site bu noktada bunu düzeltmiştir, ancak hata OpenSSL açık olsa bile her şeyin potansiyel olarak savunmasız olduğunu kanıtlandı.

Güvenlik açıkları ve pek çok web sitesinin şifrelenmemiş olması gerçeği, gizlilik konusunda derinden endişe duyanların bir VPN (Sanal Özel Ağ) kullanmayı düşünmesi gerektirmiştir. Bu hizmetler, bilgisayarınızın tüm trafiğini başka bir sunucu üzerinden yönlendirir ve genellikle bu trafiği şifreler; yani gözetleme imkansız hale gelir. Eğer ilgileniyorsanız en iyi VPN hizmetleri listemize bakabilir ve şifrelemeli bir hizmete kaydolmayı düşünebilirsiniz. Kendinizi meraklı gözlerden tamamen korumanın en iyi yolu budur.

Diğer Kullanıcılarınız Etkilenebilir

Diğer Kullanıcılarınız Etkilenebilir

Gözetleme, halka açık bir Wi-Fi ağındaki tek potansiyel tehlike değildir. Kötü amaçlı yazılım riski de bunlardan biridir. Halka açık bir Wi-Fi’ye bağlanan müşteri, herhangi bir kötü amaçlı yazılım koruması olmadan Windows XP SP1 kullanıyor olabilir ve bu da bilgisayarınızı virüs bulaşma riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Bu nedenle, halka açık bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda çalışan bir güvenlik duvarınız olduğundan emin olmanız çok önemlidir. Windows'ta en basit yol, sizden istendiğinde tüm ortak Wi-Fi ağlarını "Ortak Ağ" olarak ayarlamaktır:

Bu seçim, bilgisayarınızın yerel dosya paylaşımını kapatacak ve ağ trafiğinin çoğunu engelleyecektir. Bir VPN üzerinden bağlanmak da benzer bir etkiye sahip olacaktır.

Wi-Fi Ağı Tuzak Olabilir

Wi-Fi Ağı Tuzak Olabilir

Bazen ücretsiz Wi-Fi gerçek olamayacak kadar iyi görünür. Bir Wi-Fi ağına bağlıysanız ve bunun kimin ağı olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoksa dikkatli olun. Bu tür ağlar tamamen kişisel verilerinizi çalmak için kurulmuş olabilir.

Bir W-iFi ağı kurmak ne zor ne de pahalıdır ve dolandırıcılar, şifreleri ve diğer kişisel bilgileri çalabilecekleri umuduyla bunu yapmaya başladılar. Parola ve karşılama ekranı olmayan "Ücretsiz Wi-Fi" gibi bir ağa bağlanırsanız, bu bir tuzak olabilir.

Bu ağlardan birine bağlanırsanız internete bağlandığınızı düşünürsünüz, ancak gerçekte ayrıntılı bir kimlik avı dolandırıcılığına kapılmış olursunuz. E-posta, kullanıcı adınızı ve şifrenizi, ziyaret ettiğinizi düşündüğünüz sitenin sahte bir sürümüne girerek, şifrenizi bir dolandırıcıya veriyor olabilirsiniz. OpenSSL bu tür durumlarda sizi koruyamaz. Görünürde her şey normalmiş gibi olacaktır.

Kendinizi bu tür ağlardan nasıl koruyabilirsiniz? En iyi yol sadece kime ait olduğunu bildiğiniz ağlara bağlanmaktır. Bir ağa bağlanmadan önce işletme sahiplerine ağlarının adının ne olduğunu sorun.

Ancak bu bile zaman zaman yetersiz kalmaktadır. Bir kafenin ağının ele geçirilmesi veya değiştirilmesi de mümkündür. Bu tür durumlarda şifreli bir VPN kullanmayı düşünebilirsiniz.

Sonuç

Halka açık Wi-Fi kullanmanın başka tehlikeleri de vardır. Dolandırıcılar yaratıcıdır ve güvenli olmayan İnternet bağlantıları bu yaratıcılığı kullanmak için çok fazla alan sunar. Ancak güvende kalmak istiyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta sunabiliriz:

  • Trafiğiniz şifrelenmiyorsa, yayınlanıyor demektir ve isteyen herkes erişebilir.
  • Güvenlik duvarınızı açtığınızdan ve güncel kötü amaçlı yazılım korumasına sahip olduğunuzdan emin olun, aksi takdirde sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
  • Güvenlik şartsa, halka açık Wi-Fi'yi yalnızca şifrelenmiş bir VPN hizmeti aracılığıyla kullanmayı düşünün.