Android Cihazlara VPN Nasıl Kurulur?
Android Cihazlara VPN Nasıl Kurulur?
Bu yazımızda Android cihazınıza VPN kurmakla ilgili her şeyi öğreneceksiniz. İster bir VPN sağlayıcısının özel uygulamasını seçin, ister OpenVPN kullanmayı tercih edin, mobil taramanız koruma altında olacak.

Mobil cihazınızda gezinirken daha güvenli kalmak mı istiyorsunuz? Yoksa sadece Netflix'in bölge engellemesini aşmak mı istiyorsunuz? Bunun için VPN (sanal özel ağ) harika bir seçenektir. Peki Android'e bir VPN kurabilir misiniz?

Android cihazınıza nasıl mobil VPN yükleyip kullanacağınız ve hangi VPN'i seçeceğinizi açıkladık. Akıllı telefonunuzda hangi durumlarda VPN kullanmaktan kaçınmanız gerektiği hakkında da konuşacağız.

Mobil Cihazlarda Neden VPN Kullanılmalıdır?

Sanal özel ağlar genellikle masaüstü bilgisayarlar ve yönlendiricilerle ilişkilendirilir. Öyleyse neden mobil cihazınızda bir VPN kullanasınız?

Bunu cebinizdeki kişisel veri arşivinizi güvende tutmanın son adımı olarak görebilirsiniz.

VPN, internette gezinmek ve uygulamaları kullanmak için gelişmiş veri gizliliği sağlayacaktır. Bu internette seçtiğiniz belirli bir sunucuya erişmenize izin verilerek yapılır. Bağlantı şifrelendiğinden, başkaları telefonunuzla sunucu arasında gönderilen hiçbir veriye ulaşamaz.

Düzenli olarak halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız VPN kullanımı özellikle önemlidir. Mağazalarda, alışveriş merkezlerinde, kafelerde, barlarda, havalimanlarında vb. açık kablosuz ağlar, herkesin bildiği gibi güvensiz etkin noktalardır. Kolaylıkla taklit edilirler ve herhangi bir saldırıda kimlik bilgilerinizi çalınabilir. Kısacası VPN olmadan halka açık Wi-Fi kullanmamalısınız. 

Ayrıca bir Android VPN hizmeti mobil kötü amaçlı yazılımların etkisini azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun yanında favori yayın akış hizmetinizde bölge engellemesi varsa bunu aşmanıza olanak sağlarlar.

Ücretsiz Bir Android VPN Mi Seçmeliyim?

Bu kısım önemlidir. Ücretsiz VPN hizmetlerinin birçoğundan kesinlikle kaçınmalısınız.

Tamamıyla ücretsiz bir VPN’in varlığı imkansızdır. Abonelik ücretsiz olsa da, "ücretsiz" VPN'in verilerinizi kullanma riski vardır. Türkiye merkezli bilgisayarınıza Amerikan Netflix’i izlemenize olanak sağlasa da, arka planda verileriniz çalınabilir.

Bir VPN'in amacının, verilerinizi çevrimiçi aktivitenizi gizlemek için şifrelemek olduğu göz önüne alındığında, böyle bir hizmeti kullanmanın bir anlamı yoktur. Kısacası, ister Android ister başka bir platformda olsun, ücretsiz bir VPN kullanmanızı önermiyoruz. Yine de kullanacaksanız sorumluluk size ait.

Android Uygulaması Sunan En İyi VPN Hizmetleri

Android cihazınız için ücretli bir VPN hizmetini öneriyoruz. Ancak tüm VPN hizmetleri bir Android uygulaması sunmaz, bu nedenle seçiminiz sınırlıdır. Android uygulamasına sahip en iyi VPN hizmetleri şunlardır:

Bunların her biri, masaüstü sürümüyle karşılaştırılabilir işlevselliğe sahip bir Android uygulaması sunar. Bunları kullanmak için yapmanız gereken tek şey kaydolmak, uygulamayı yüklemek ve giriş bilgilerinizi girmektir. Bir VPN sunucusu seçtikten sonra, sunucuya bağlanın ve güvenli taramanın keyfini çıkarın.

Android VPN: Özel Uygulama veya OpenVPN

Android telefonunuzda veya tabletinizde bir VPN hizmetiyle başlamak istediğinizde iki ana seçeneğiniz var: özel bir uygulama veya OpenVPN ile manuel kurulum.

İlk seçenek daha basittir ve VPN bağlantınızı saniyeler içinde kurmanıza izin verir. Peki ya bir Android uygulaması sunmayan bir VPN hizmetini kullanmak isterseniz? OpenVPN için destek sağlıyorsa, ilk yöntem yerine bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Önce özel bir uygulama, sonra OpenVPN kullanarak Android'de bir VPN'in nasıl kurulacağına bakalım.

1. Android'de VPN Hesabını Kurmak

Android uygulamasına sahip bir VPN hizmetine kaydoldunuz. Peki sonra ne olacak?

Hesabınız oluşturulduktan ve abonelik kurulduktan sonra mobil uygulamayı indirmelisiniz. Alternatif olarak, mobil uygulamayı önce Google Play'den indirebilir ve uygulama üzerinden kaydolabilirsiniz.

Uygulamayı başlattıktan sonra, yeni oluşturduğunuz giriş bilgilerinizi girmeniz istenecektir. Uygulama hazır olduğunda, çoğu uygulama varsayılan bir seçenek önermesine rağmen, genellikle bir sunucu konumu seçmeniz gerekecektir.

VPN'i kullanmaya başlamak için konum seçiliyken Bağlan düğmesini kullanın (bu, uygulamaya bağlı olarak değişir). Bağlantınız artık şifrelenmiştir!

2. OpenVPN ile VPN Hesabı Oluşturmak

Android uygulaması sunmayan belirli bir VPN hizmetini kullanmayı mı tercih ediyorsunuz? Merak etmeyin. VPN sağlayıcısı OpenVPN protokolünü destekliyorsa (hemen hemen hepsi destekliyor), VPN'i manuel olarak kurabilirsiniz.

Ancak bu işleme başlamadan önce VPN sağlayıcınızın OpenVPN'i desteklediğinden emin olun. Ayrıca, manuel kurulum için ihtiyacınız olan kimlik bilgilerini etmelisiniz, çünkü bunlar normal oturum açma ayrıntılarından farklı olabilir. Öncelikle kullanmak istediğiniz sunucunun IP adresini not edin.

Android'de, zaman kazanmak için Ayarlar uygulamasını açarak başlayın ve arama kutusuna "VPN" yazın. Sonuçlar arasından VPN menü öğesini seçin. Daha sonra açılan menüden yine VPN seçeneğini seçin.

Yeni bir VPN oluşturmak için sağ üstteki artı simgesine dokunun, ardından bağlantıya bir ad verin. VPN türünü (varsayılan olarak PPTP) seçin ve tercih ettiğiniz sunucunun adresini girin. VPN'i kalıcı olarak kullanmak istiyorsanız Her Zaman Açık VPN seçeneğini işaretleyin. Daha fazlası için Gelişmiş seçenekleri göster seçeneğine dokunun. Gelişmiş seçenekler bir DNS sunucusu belirlemenize izin verecektir.

Her şey tamamsa Kaydet butonuna tıklayın. Artık VPN'nizi VPN alt menüsünden başlatabilirsiniz. İsterseniz, bu şekilde kendi Android uygulamalarına sahip VPN'ler de kurabileceğinizi unutmayın.

Android VPN'iniz Bağlı Olduğu Ağın Etkinliğini Korumaz

Android cihazınızda yüklü bir VPN’in muhtemelen her çevrimiçi etkinliği korumasını beklersiniz.

Android cihazınızda VPN'in sunamayacağı bir koruma türü vardır. Bir tablet, dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar veya başka bir cihazla bağlantılı bir internet bağlantısı kullanıyorsanız, VPN onu koruyamaz.

Bunun yerine, internet erişimi için telefonunuzu kullanarak cihazda VPN'i kurduğunuzdan emin olmanız gerekir. İnternet paylaşımı sırasında Android cihazınızda VPN'i devre dışı bırakmanız gerektiğini de görebilirsiniz.

Son olarak halka açık Wi-Fi kullandığınızda VPN'i yeniden etkinleştirmeyi unutmayın!