Android Cihazlarda Coğrafi Engel Nasıl Kaldırılır?
Android Cihazlarda Coğrafi Engel Nasıl Kaldırılır?
Manga Rock ve Webtoon gibi hizmetler de dahil olmak üzere Android'de bölge tarafından engellenen içeriğe erişmenin birkaç yöntemini sizin için sunduk.

Android cihazınızdaki medyaya erişmek isteyip görüntülemeye çalıştığınızda, ülkenizde mevcut olmadığını belirten bir hata mesajı hiç gördünüz mü? Başkalarının çevrimiçi olarak görüntüleyebileceği ancak bölgenizden erişilemeyen müzik, video veya çizgi romanları bulabilirsiniz.

Bazı yöntemlerle bu gibi içeriklerin engelini kaldırabilirsiniz. Android cihazınızı kullanırken ülkenizde engellenen içeriğe nasıl erişeceğinizi göstereceğiz.

Bölge Engeline Sahip Medya Nasıl Çalışır?

Bölge Engeline Sahip Medya Nasıl Çalışır?

Android cihazınız üzerinden web sayfalarına veya uygulama içeriğine erişmeye çalıştığınızda, bazen içeriğin ülkenizde mevcut olmadığını göreceksiniz. Örneğin Almanya'da yaşıyorsanız, YouTube'da barındırılan ücretsiz müziğin çoğunun engellendiğini ve bunlara erişemediğinizi göreceksiniz.

Diğer hizmetlerin de farklı ülkelerde sınırlı kullanılabilirliği olabilir. Manga Rock ve Webtoon gibi hizmetler Japonya ve Güney Kore'de popülerdir, ancak bölgenizde bulunmadığını fark edebilirsiniz.

Bu içeriklerin engelini kaldırmak istiyorsanız, medya engellemenin nasıl çalıştığını anlamanızda fayda var. İnternete her bağlandığınızda, cihazınız IP adresi adı verilen bir numara alır. Bu benzersiz numara, ziyaret ettiğiniz bir web sayfasının içeriği gibi talep ettiğiniz içeriğin başkasının değil cihazınıza gitmesini sağlamak için cihazınızı tanımlar.

Sorun, IP adresinizin konumunuz hakkında bilgi içermesidir, bu nedenle hangi ülkede bulunduğunuzu gösterir. Örneğin Türkiye’de yaşıyorsanız, IP adresiniz bunu tüm web sitelerine açıkça gösterecektir. Kullanmak istediğiniz hizmetlerin bölgelerine göre kişiler içeriğe engel koyabilirler.

Bu kısıtlamalar genellikle bölgesel yasalara dayanmaktadır. Örneğin, bazı müzik Türkiye’de YouTube'da mevcut olabilir, ancak lisans sorunları nedeniyle Almanya'da mevcut olmayabilir. YouTube tüm web siteleri gibi, Alman IP adresinizi görecek ve size videoyu göstermeyecektir. Dolayısıyla videoyu görmek yerine yukarıda gösterildiği gibi bir hata mesajı alacaksınız.

Siteler ve uygulamalar Android ve diğer platformlarda medyayı bölgesel olarak engelleyebilirler.

VPN Aracılığıyla Medyanın Engelini Kaldırın

VPN Aracılığıyla Medyanın Engelini Kaldırın

Neyse ki Android'de bölge engellemesini aşmanın yolları var. En popüler yöntem bir VPN kullanmaktır. Bunu yapmak için önce bir sağlayıcı seçip bir hesap açmalısınız. Nereden başlayacağınızı merak ediyorsanız, Android için en iyi VPN'ler hakkında tavsiyelerimiz var.

Hesabınızı açtıktan sonra VPN sağlayıcısının uygulamasını Android cihazınıza yükleyin. Uygulamayı açıp oturum açtığınızda, farklı ülkelerde bulunan sunucuların bir listesini göreceksiniz. Bağlanmak için bir sunucu adına dokunmanız yeterlidir. Daha sonra bağlandığınızı belirten bir mesaj göreceksiniz.

Artık cihazınız internet üzerinden her veri gönderdiğinde, önce o sunucu üzerinden yönlendirilecektir. Dolayısıyla, Almanya'da bulunuyorsanız ve Türkiye’deki bir VPN sunucusuna bağlanıyorsanız, internet trafiğiniz Almanya'dan sonra Türkiye’ye ve oradan da varış noktasına gidecektir. Bu hem uygulamalar hem de internet taraması için çalışır.

Bu sayede bölgesel engelleri aşabilirsiniz. Aynı sistemi kullanarak Manga Rock veya Webtoon gibi uygulamaların ve hizmetlerin engelini kaldırmak için Japonya veya Güney Kore'deki bir sunucuya bağlanabilirsiniz.

Proxy Tarayıcı ile Medyanın Engelini Kaldırın

Proxy Tarayıcı ile Medyanın Engelini Kaldırın

Proxy tarayıcısı, bölgesel içeriğin engelini kaldırmanın başka bir yoludur. Google Play Store'dan, popüler Opera tarayıcısı da dahil olmak üzere yerleşik proxy özellikleri olan çeşitli internet tarayıcılarını indirebilirsiniz.

Proxy, cihazınız ile ziyaret ettiğiniz web sitesi arasında "aracı" olarak çalışır ve ikisi arasında bilgi aktarır. Proxy belirli bir konuma ayarlandığında, engellenen içeriğe sanki oradaymışsınız gibi erişebilirsiniz.

Android cihazınızda bu tarayıcılardan biri kuruluyken, proxy'yi etkinleştirerek işe başlayabilirsiniz. Örneğin Opera'da, uygulamanın ayarlar menüsünde VPN bölümünü açabilirsiniz. Buradan, göz atmak istediğiniz bölgeyi seçin. Ayarlarınızda bölgeyi seçtikten sonra proxy bağlantınız kurulur.

Daha sonra bir web sayfasını yüklemek için bu tarayıcıyı kullandığınızda, tarayıcı trafiğinizi seçtiğiniz konum üzerinden yönlendirir. Böylece, bölge tarafından engellenen içeriğe tarayıcı üzerinden erişebilirsiniz. Ancak telefonunuzdaki uygulamalarda bölge tarafından engellenen içeriğe erişmek için bu yöntemi kullanamazsınız.

Android Cihazınız İçin Hangisi Daha İyi: VPN vs Proxy?

Android Cihazınız İçin Hangisi Daha İyi: VPN vs Proxy?

Android'de hangisini kullanmanız gerektiğini merak edebilirsiniz. Daha detaylı bir inceleme için VPN ile proxy arasındaki farkın ne olduğuna buradan göz atabilirsiniz.

İkisi arasındaki en büyük fark, verilerinizin şifrelenmiş olup olmadığıdır. VPN, verilerinizin içinden aktığı bir "tünel" oluşturarak içeriğin engelini kaldırmanıza olanak tanır. Bu tünel şifrelemeyle korunmaktadır, bu da demek oluyor ki kimse onu göremez.

VPN kullandığınızda, internet servis sağlayıcınız gibi herhangi bir yabancı için çevrimiçi etkinliklerinizi görmek son derece zordur. VPN, interneti kullandığınızda başkalarının sizi gözetlemesini engelleyeceği için hem güvenlik hem de gizlilik açısından daha iyidir.

Proxy'de ise şifreleme yoktur. Bu nedenle, konumunuzu taklit etmek ve içeriğin engelini kaldırmak için bir proxy kullanabilirken, yabancılar çevrimiçi etkinliğinizi görebilir. Bu, bazı güvenlik ve gizlilik sorunlarını ortaya çıkarır. Bölgenizde yasa dışı olan veya başka bir şekilde engellenen içeriğe erişiyorsanız, internet servis sağlayıcınız ile başınız belaya girebilir.

Proxy ile bir tarayıcı kullanmanın iyi tarafı, kullanımının basit olmasıdır. Tarayıcıyı telefonunuza yükleyip rahatça kullanabilirsiniz. Elbette VPN kurmak da oldukça basittir. Bilgisayarınıza veya cihazınıza bir uygulama yüklemeniz ve onu bir sunucuya bağlamanız yeterlidir. Ardından içeriğin engelini kaldırabilirsiniz.

Proxy kullanan tarayıcıları indirmek genellikle ücretsizdir. Ancak bir VPN için, ücretsiz VPN hizmetlerinin gizli maliyetleri olduğundan ücretli hizmeti tercih etmelisiniz.