Tor ve VPN Farkı Nedir?
Tor ve VPN Farkı Nedir?
Çevrimiçi ortamda olabildiğince güvenli ve gizli olmak ister misiniz? Bu yazımızda Tor ve VPN'den bahsedeceğiz. Peki ikisini birlikte kullanabilir misiniz?

Sık sorulan bir çevrimiçi gizlilik sorusu: Tor Tarayıcı ve Tor Ağının bir VPN (sanal bir özel ağ) ile kullanılabilir mi? Her iki araç da gizliliğinizi farklı şekillerde korur. Kullanıcılar her iki aracın gizlilik ve güvenlik özelliklerini birleştirmeyi merak ediyor.

Peki Tor ve VPN'i aynı anda kullanabilir misiniz?

Tor ve VPN’in Farkları

Dikkate alınması gereken ilk şey, Tor ile VPN arasındaki farktır. Tor ve VPN'ler aynı değildir.

Tor, internet trafiğini küresel bir düğüm ağı üzerinden yönlendiren, Tor Tarayıcı ve Tor Ağı içindeki verilerinizi koruyan anonim bir iletişim ağıdır.

VPN, tüm verilerinizi VPN sağlayıcısının sunucusu üzerinden tünelleyerek ağ bağlantınızı şifreler. İnternet trafiğiniz, gerçek konumunuz yerine VPN sunucusunun IP adresinden geliyor gibi görünecektir.

Tor ve Tor Browser

Tor ve Tor Browser

Tor kullandığınızda, Tor Tarayıcı'yı (Mozilla Firefox'un değiştirilmiş bir sürümü) kullanarak Tor Ağına bağlanırsınız. Tor Tarayıcı içindeki herhangi bir etkinlik, ağ şifrelemesini sürdürerek trafiğinizin geçtiği her düğümle koruma için Tor Ağını kullanır.

Tor Ağı, Tor Tarayıcı dışında gerçekleşen herhangi bir internet etkinliğini korumaz. Dolayısıyla, normal tarayıcınızda bir aramayı tamamlarsanız, Tor Browser ile aynı çok katmanlı güvenlik ve gizliliğe sahip olmazsınız.

Tor Browser ve Tor Network, bu ortamda kapsamlı koruma ve Deep Web'e erişim sunar. Bu bağlamda, birçok kişi Tor Tarayıcı'yı günlük internet tarayıcılarına güvenmek yerine belirli görevler ve belirli içeriğe erişmek için kullanır.

VPN

VPN

VPN, tüm internet bağlantınızı şifreler ve VPN sağlayıcı sunucuları üzerinden yönlendirir. VPN Tor'dan farklıdır, çünkü tüm internet aktiviteleriniz sadece Tor Tarayıcı içerisindeki aktivitelerde koruma alır.

Çevrimiçi gizliliğinizi ve güvenliğinizi artırmak için her gün VPN kullanabilirsiniz. Kafaya takılan tek soru VPN'in tam gizlilik sağlamasıdır. Maalesef tam gizlilik diye bir şey yok. VPN kullanırken çevrimiçi bir hesapta oturum açarsanız, hizmet yine de oturum açtığınızı bilir. Tek fark, hizmetin internet trafiğinizi normalden farklı bir konumdan görecek olmasıdır.

Ayrıca ücretsiz bir VPN hizmeti kullanıyorsanız, sağlayıcının verilerinizin günlüklerini tutmayacağına veya bilgilerinizi yetkililere ileteceğine dair hiçbir garanti yoktur.

Tor Tarayıcı ile VPN Kullanmalı Mısınız?

Artık Tor ile VPN'in farkını bildiğinize göre, birbirlerine nasıl uyduklarına gelelim. Tor, Tor Browser içindeki trafiğinizi şifreler. VPN'ler ise diğer her şeyi yakalayarak ağ bağlantınızı şifreler.

Soru şu: Tor Tarayıcı ile VPN kullanmalı mısınız?

Resmi Tor belgeleri, gizliliğinizi artırmak için Tor ile VPN kullanmanıza gerek olmadığını belirtir. Tor Ağı yapılandırması güvenlidir. Kötü amaçlı çıkış ve giriş düğümleri tehdidi mevcut olsa da, size herhangi bir soruna neden olmamalıdır. Tor ile VPN kullanmanın bağlantınız üzerinde bazı etkileri vardır.

Tor Over VPN

Tor Ağına bağlanmadan önce VPN sağlayıcınıza bağlanırsanız, giriş düğümü gerçek IP adresiniz yerine VPN hizmetinin IP adresini verinin kaynağı olarak alır. İnternet servis sağlayıcınız Tor'a bağlandığınızı görmeyecektir, bu da gizliliğinizi koruyabilir ve hatta bazı ülkelerde hizmetlere erişmenizi sağlayabilir.

Bu yöntem Tor Over VPN olarak bilinir. VPN sağlayıcınızla ilgili bazı uyarılar mevcuttur. VPN sağlayıcınızın tamamen kayıtsız olduğuna ve güvenli bir yargı alanında bulunduğuna inanıyorsanız, bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Aksi takdirde, güveni internet servis sağlayıcınızdan VPN sağlayıcınıza geçirirsiniz. VPN sağlayıcınız verilerinizi kaydeder ve yetkililerle birlikte çalışırsa, Tor'u VPN olmadan kullanmaya devam etmelisiniz.

Tor Over VPN bir başka artısı da kötü niyetli giriş düğümlerine karşı güvenlik sağlamasıdır.

VPN Over Tor

VPN Over Tor yöntemi biraz farklıdır. Bu yöntemi kullanarak önce Tor Tarayıcıyı açarsınız ve Tor Ağına bağlanırsınız. Ardından, VPN sağlayıcınıza Tor Ağı üzerinden bağlanırsınız (sadece masaüstünüzde VPN'inizi açmazsınız).

VPN Over Tor yönteminin en önemli avantajı, bilinen Tor çıkış düğümlerinden bağlantılara izin vermeyen belirli sitelere erişim sağlamaktır. VPN Over Tor başka bir artısı kötü niyetli çıkış düğümlerini de korumasıdır.

Tor üzerinden kullanmak için VPN'inizi yapılandırmanız gerektiğinden, VPN Over Tor yönteminin kullanımının daha zor olduğu düşünülmektedir. Çıkış düğümünden geçip VPN sağlayıcısının sunucusuna geri dönerken trafiğinizi koruyarak daha fazla anonimlik sağlayabilir, ancak Tor'un kullanımını daha da zorlaştırır.

Bazı kullanıcılar, VPN Over Tor yönteminin güvenliğinizi veya gizliliğinizi kullanmayı garanti edecek kadar artırmadığını söylüyorlar. Bu özellikle de Tor ile kullanım için VPN'i yapılandırmak için gereken süre göz önüne alındığında geçerli oluyor. Ayrıca yanlış bir kurulumda verileriniz açığa çıkabilir.

Tor Bridges

Tor Bridges

Tor Projesi, giriş düğümü gizliliğinizi artırmak için bir köprü kullanmanızı önerir. Tor Bridges, listelenmemiş bir giriş düğümüdür. İnternet servis sağlayıcınızdan şüpheleniyorsanız veya başka bir şekilde Tor Ağına normal giriş düğümleri üzerinden bağlanma girişimlerini izliyorsanız, izlenmeyen bir köprüye bağlanmak ve Tor Ağına güvenli bir şekilde girmek için Tor Bridges kullanabilirsiniz.

Herkesin kullanabileceği varsayılan Tor Bridges’in bir listesi vardır. Ancak, bunlar halka açık olduğundan, bunların çoğu muhtemelen izlenmektedir.