Evde VPN Kurulumu Nasıl Yapılır?
Evde VPN Kurulumu Nasıl Yapılır?
Evde bir VPN'i en kolayından en karmaşığına nasıl kuracağınıza dair birkaç farklı yöntemi sizlere sunduk.

Bir VPN (Sanal Özel Ağ) kullanmak, çevrimiçi gizliliğinizi korumanın harika bir yoludur. Ancak VPN kurmanın birkaç farklı yolu vardır. Bu makalede, VPN'i birkaç farklı şekilde nasıl kuracağınızı göstereceğiz. Bazıları kolay, bazıları daha karmaşık.

1. Üçüncü Parti Yazılım Kullanarak VPN Kurulumu

1. Üçüncü Parti Yazılım Kullanarak VPN Kurulumu

Nasıl VPN oluşturacağınızı merak ediyorsanız en hızlı ve en kolay çözüm, VPN aboneliğinizle birlikte gelen yazılımı kullanmaktır.

Örneğin ExpressVPN veya CyberGhost gibi bir şirketten kişisel bir VPN hizmeti satın aldığınızda, yazılımını indirmek için bir bağlantı alırsınız. Genellikle VPN sağlayıcınızın web sitesini ziyaret ederek masaüstünüz de dahil olmak üzere tüm cihazlarınız için yazılımı indirmek için bağlantılar bulabilirsiniz.

Herhangi bir yazılımda olduğu gibi VPN yazılımını indirip yükleyin. Kurulum tamamlandıktan sonra VPN kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek VPN'i kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yazılımlar, şirketler arasında farklılık gösterir. Ancak çoğu dünyanın dört bir yanındaki konumlardan bir sunucu seçme, bir sunucuya bağlanma ve sunucudan bağlantıyı kesme, otomatik bağlantıları açma veya kapatma gibi özelliklere sahiptir.

2. VPN Özellikli Bir Modem Kullanarak Evde VPN Kurma

Evinizde ağınızı kullanan çok sayıda insan varsa, cihazlarının her birine VPN yazılımı yüklemek zahmetli olabilir. Bunun yerine, yazılımı doğrudan modeminize yükleyerek evde bir VPN kurabilirsiniz.

Modeminize VPN kurmanın birkaç nedeni vardır. Bu yöntemin ana avantajı, hangi cihazı kullanırsanız kullanın, ağınızdan geçen trafiğin VPN'niz tarafından şifrelenmesidir. Bu yöntemle IoT cihazlarını bile koruyabilirsiniz. Bu sayede VPN'iniz her zaman açık kalacak ve onu yapılandırmanıza gerek kalmayacak.

Modeminiz için VPN yazılımı edinmenin en kolay yolu, VPN'ler için yazılım desteğine sahip en iyi VPN modemlerinden birini satın almaktır. Bunun için daha önce yazdığımız haberimize göz atabilirsiniz.

Ev VPN'inizi kullanmak için, IP adresini internet tarayıcınıza girerek yönlendiricinizde oturum açın. VPN veya benzeri seçeneği bulun. Ardından VPN kullanıcı adınızı ve şifrenizi ekleyin. Buradan tüm ağınızda VPN'i etkinleştirebilirsiniz.

3. Wi-Fi Modeminizde VPN Yazılımını Kurarak VPN Kurma

3. Wi-Fi Modeminizde VPN Yazılımını Kurarak VPN Kurma

Halihazırda kullandığınız bir modeminiz varsa ve VPN'inizi kurmak için yeni bir tane satın almak istemiyorsanız ne olacak? Bu durumda, uyumlu modemlere VPN yazılımını kurmaya devam edebilirsiniz. Ancak bu işlem biraz daha fazla aşama gerektirecek.

Modeminize VPN özellikleri eklemek için iki popüler seçenek DD-WRT (modeminizi bir süper modeme dönüştürebilir) ve Tomato'dur.

Bu seçeneklerin her ikisi de açık kaynaklıdır ve modeminize her türlü yeni özelliği ekleyebilir. Bu, bant genişliği kullanımını izleme, artırılmış kablosuz kapsama alanı ve daha iyi güvenliği içerir. Şimdi modeminize bir VPN eklemek için yazılımı nasıl kullanacağınıza bir göz atalım.

Modeminizin Ürün Yazılımını Yükseltme

Öncelikle, modem modelinizin DD-WRT veya Tomato tarafından desteklenip desteklenmediğini kontrol edin. Modeminiz için doğru ürün yazılımını ilgili web sitesinden indirebilirsiniz. Şimdi bilgisayarınızın modeminize Wi-Fi yerine Ethernet kablosuyla bağlı olduğundan emin olun, böylece ayarları değiştirdikten sonra modeme yine de bağlanabilirsiniz.

Modeminizin modem arayüzünü açın. Modeminizin IP adresini zaten biliyorsanız, yazın. Bilmiyorsanız, IP adresinizi görüntülemek için ipconfig komutunu kullanın. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanarak modemde oturum açın.

Modeme bağlı olarak “Yapılandırma” veya benzer bir şey yazan bir menü seçeneği bulmalısınız. Bu seçeneği seçin ve Bellenimi Yükselt veya Bellenimi Yükle yazan bir seçeneği arayın. Yeni indirdiğiniz yeni aygıt yazılımını yüklemek için bu seçeneği kullanın.

Donanım yazılımı yükseltmesi tamamlandığında, modeminizi yeniden başlatmanız gerekecektir. Eski ayarların silindiğinden emin olmak için modeminizi kapatın ve tekrar açmadan önce 30 saniye bekleyin.

Modem yeniden başladığında, IP adresini tarayıcınıza tekrar yazarak modem arayüzüne geri dönün. Bir kullanıcı adı ve şifre belirledikten sonra yeni yazılımınız kullanıma hazırdır.

Yükseltilmiş Bir Modemde VPN Kurma

Yükseltilmiş aygıt yazılımınızda VPN'i kullanmak için VPN sağlayıcınızın ayarlarını bilmeniz gerekir. Bu ayarları genellikle VPN sağlayıcınızın web sitesinde bulabilirsiniz.

Modem aygıt yazılımınızda Tomato’da VPN Tunneling veya DD-WRT'de Services > VPN seçeneğine tıklayın. OpenVPN istemcisini açın ve VPN sağlayıcınızdan aldığınız bilgileri ekleyin. Ardından değişikliklerinizi kaydedin. Artık VPN'iniz tüm ağınız için çalışır durumda olmalı.

4. Kendi Özel VPN Sunucunuzu Kurma

4. Kendi Özel VPN Sunucunuzu Kurma

Gerçekten kendinizi bu işe adamışsanız ve VPN'niz üzerinde daha fazla kontrol istiyorsanız, kendi VPN sunucunuzu oluşturabilirsiniz. Artık kullanmadığınız eski bir PC'niz varsa Windows'ta bir VPN oluşturabilirsiniz veya Raspberry Pi kullanabilirsiniz. Kendi VPN sunucunuzu oluşturmak için OpenVPN adlı bir yazılım yükleyebilirsiniz.

Bu yöntemin dezavantajı, VPN'inizin çalışması için cihazın her zaman açık olması gerekmesidir. Ancak bir VPN sağlayıcısına abonelik ödemeniz gerekmediğini ve verilerinizin tam kontrolünün sizde olduğunu bilmenizi isteriz.

Bir VPN sunucusu oluşturmak için OpenVPN yazılımını indirmeniz ve seçtiğiniz cihaza yüklemeniz gerekir. Windows kullanıcıları için bir yükleyici olsa da, Raspberry Pi kullanıyorsanız ve kurulumda zorluk yaşıyorsanız, PiVPN gibi bir yükleyici komut dosyasını deneyebilirsiniz.

Ardından OpenVPN web sitesindeki talimatları izleyerek VPN'inizi yapılandırabilirsiniz.

Alternatif olarak, DigitalOcean gibi bir bulut sağlayıcıda bir Sanal Makinede barındırılan Algo VPN gibi VPN barındırma için bir yazılım paketi kullanabilirsiniz.