VPN Sızıntıları Nelerdir? Nasıl Önlem Alınır?
VPN Sızıntıları Nelerdir? Nasıl Önlem Alınır?
VPN'ler gizliliğinizi korusalar da sızıntılar düşündüğünüzden daha fazlasını açığa çıkarabilir. VPN sızıntılarını nasıl kontrol edebilir ve durdurabilirsiniz?

Verilerinizi şifrelemek için çoğu sanal özel ağa (VPN) güvenebilirsiniz. Peki sızdırabilecekleri bilgi parçaları olduğunu biliyor muydunuz? VPN sızıntıları, yanlış kişilere sandığınızdan daha fazla bilgi sağlayabilir.

Peki bu konuda ne yapabilirsiniz? VPN sızıntılarını nasıl durdurabilirsiniz? Hadi bir bakalım.

VPN'iniz Hangi Bilgileri Sızdırıyor?

Bahsettiğimiz gibi çoğu VPN, gönderdiğiniz verileri bağlantılar üzerinden şifrelemelidir. Yani kredi kartı numaranız ve şifreleriniz gibi bilgiler muhtemelen güvende olacaktır. (Elbette bazı istisnalar var.)

Ancak bu bağlantı üzerinden başka bilgiler de gönderiyorsunuz ve bu bilgiler şifrelenmemiş olabilir. Bunlardan en önemlileri IP adresiniz ve DNS isteklerinizdir.

IP Adresi Sızıntıları

IP adresiniz, internetteki diğer bilgisayarlara kim olduğunuzu söyleyen benzersiz bir tanımlayıcıdır. Çoğu durumda bu büyük bir güvenlik riski oluşturmaz. Birinin IP adresinize sahip olması, sizi hackleyebilecekleri anlamına gelmez.

Ancak bir gizlilik riski oluşabilir. IP adresiniz diğer bilgisayarlara sizin hakkınızda pek çok şey anlatır. Birisi IP adresinizi öğrenirse, internet servis sağlayıcınızı ve konumunuzu öğrenebilir. Bu çok önemli bir şey gibi görünmeyebilir, ancak hemen hemen her bilgi kimlik hırsızlığında kullanılabilir.

IP adresinizi koruyarak nerede yaşadığınızı önleyebilirsiniz. Ve bu kesinlikle mahremiyetiniz için önemlidir. Bazı siteler, içeriğine erişmenizi engellemek için IP adresinizi de kullanabilir. Bu genellikle yayın sitelerinde görülür.

DNS Sızıntıları

Neden ilk etapta VPN kullanıyorsunuz? Bunun nedeni, internet servis sağlayıcınızın (veya başka birinin) hangi sitelere girdiğinizi bilmesini istememeniz olabilir. Sansürlerden ve hatta hükümet gözetiminden korkuyor olabilirsiniz.

VPN'iniz üzerinden gönderdiğiniz veriler şifrelenmişse, hiç kimsenin hangi siteleri ziyaret ettiğinizi göremeyeceğini düşünebilirsiniz. Ve bu çoğunlukla doğrudur. Ancak sorunlara neden olabilecek bir istisna var.

Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, önce bir DNS sunucusuna bir istek gönderirsiniz. DNS sunucusu da bir IP adresiyle yanıt verir ve tarayıcınız bağlantıyı kurar.

Bazı VPN'ler bu DNS isteklerini şifrelenmemiş kanallar üzerinden gönderir. Bu, sitede yaptığınız her şeyin şifrelenmiş olduğu anlamına gelir, ancak biri yeterince dikkatli bakıyorsa IP adresini istediğinizi söyleyebilir.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu, insanlara muhtemelen sahip olmadıklarını tercih edeceğiniz tarama alışkanlıklarınıza bir pencere açar.

VPN IP Adresi Sızıntıları Nasıl Test Edilir?

VPN IP Adresi Sızıntıları Nasıl Test Edilir?

VPN'inizin IP adresinizi sızdırıp sızdırmadığını öğrenmek için bir VPN sızıntı testi yapmanız gerekir. Öncelikle, kendi IP adresinizi bir yere not edin (Google’a "what is my ip" yazabilirsiniz).

Ardından, VPN'inize bağlanın ve farklı bir şehir veya ülkedeki bir sunucuya bağlı olduğunuzdan emin olun.

Daha sonra bir VPN sızıntı testi yapmanız gerekecektir. Bu testleri sunan pek çok site var, ancak Astrill's en iyilerden biri. astrill.com/vpn-leak-test adresine gidin ve “Run full test”i seçin:

Testi çalıştırmak birkaç dakika sürecek ve ardından sonuçlarınızı göreceksiniz.

Listelenen IP adresi, VPN'nize bağlanmadan önce sahip olduğunuz IP adresiyle aynıysa, hizmetiniz sızdırıyor demektir.

Astrill tarafından sağlananlar da dahil olmak üzere birçok VPN sızıntı testinin IPv4 ve IPv6 adreslerinizi göstereceğini fark edeceksiniz. Fark, bu yazı için önemli değil. Bilmeniz gereken şey, bazı VPN'lerin IPv6 trafiğini korumada o kadar iyi olmadığıdır.

İkisinin de açığa çıkmasını istemezsiniz, bu yüzden her iki adresi de gizlemek doğru adımlar attığınızdan emin olun.

Astrill testi tamamen yeşil gelirse (ve gerçek IP adresinizi göstermiyorsa), VPN'niz güvendedir.

VPN IP Adresi Sızıntılarını Nasıl Önleyebilirsiniz?

VPN IP Adresi Sızıntılarını Nasıl Önleyebilirsiniz?

IP adresinizi gizli tutmak için en iyi seçeneğiniz saygın bir VPN kullanmaktır. IP adresinizi gizlemek, bir VPN'in en temel işlevlerinden biridir ve sizinki bunu sağlamıyorsa, yenisine kaydolmanın zamanı gelmiştir.

IPv6 adresinizi korumak farklı bir konudur. Çok az VPN aslında IPv6 trafiğini şifreli bir tünel üzerinden yönlendirir. IPv6 sızıntı koruması sunanlar genellikle sadece IPv6'yı kapatır.

Yine de IPv6 kullanıyorsanız, VPN'inizde bulunan IP sızıntı korumasının trafiğinizi şifrelediğinden ve sadece devre dışı bırakmadığından emin olun.

VPN DNS Talep Sızıntıları Nasıl Test Edilir?

DNS isteklerini sızdırıp sızdırmadığınızı öğrenmek için yukarıdaki taktiği kullanabilirsiniz. Astrill, bağlantınızı DNS sızıntılarına karşı da test edecektir.

DNS taleplerinize kimlerin erişebileceğini öğrenmek isterseniz, dnsleaktest.com'dan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Astrill'de korumasız bir DNS testi çalıştırdığımızda şöyle görünüyor:

Ve bir VPN'e bağlandıktan sonra:

Bir DNS testi çalıştırır ve Google'ın, yerel internet servis sağlayıcınızın, VPN veya güvenli DNS sağlayıcısı olmayan herhangi birinin sunucularını görürseniz, muhtemelen DNS bilgilerini sızdırıyorsunuzdur.

VPN DNS Talep Sızıntılarını Nasıl Önleyebilirsiniz?

Yine, en iyi önerimiz saygın bir VPN kullanmak olacak. En iyi VPN'ler yerleşik DNS sızıntı korumasına sahip olacak ve endişelenecek hiçbir şeyiniz olmayacak.

Yine de, VPN istemcinizin DNS sızıntı koruması için bir seçeneği olup olmadığını kontrol etmeye ve açık olduğundan emin olun.

VPN'iniz tarafından sağlanan güvenli DNS sunucularını veya sunucularını kullanmak da güvenliğinizi artırmanıza yardımcı olacaktır.