okunma
Hat içi gizliliğinizi artırmak için abonelik VPN hizmeti kullanmak akıllıca bir fikirdir. Bu hizmetler bölge engellemesinden, sansürden kaçınmak için birebir olmasına ve hatta para tasarrufu etmenize olanak sağlamasına rağmen VPN'lerin de bazı sorunları vardır.
Bunlardan biri VPN çalışırken internet hızını yavaşlatması. Peki bununla ilgili ne yapabilirsiniz?
VPN'iniz yavaş ise, işte nedeni ve nasıl düzeltileceğine dair birkaç öneri.
1. Doğru Sunucu Konumunu Seçin
Bu belki de akılda tutulması gereken en önemli şeydir ve VPN'lerin nasıl çalıştığı ile ilgilidir.
Çevrimiçi oyunlarda gecikmeyi azaltan yönlendirmeyle ilgili belirli sorunları çözmek için VPN kullandığınızı varsayalım. Bir VPN'e bağlanmak, verilerinizin internet üzerinden nasıl yönlendirildiğini değiştirir, böylece ara ağ kesintileri gibi sorunları atlatır.
İstanbul’da olduğunuzu ve sunucusu İstanbul’da bulunan bir oyun oynadığınızı varsayalım. Normalde verileriniz en hızlı yolu kullanarak sunucuya gider ve ardından size en hızlı yoldan geri döner. Gecikme belki 20 milisaniyedir (ms).
Şimdi de Fransa’daki bir VPN sunucusuna bağlı olduğunuzu varsayalım. Verileriniz önce Fransa’ya, sonra İstanbul’daki sunucuya, sonra da Fransa'ya geri döndükten sonra cihazınıza geri döner.
Sorun ortada. Fazladan mesafe gecikmenizin aşağı yukarı 250 milisaniye olduğu anlamına gelebilir.
Hız için, mümkünse her zaman hedefe en yakın VPN konumunu seçin. Yurtdışındaki bir Netflix kitaplığına göz atmak için bir VPN kullanıyorsanız, bu özellikle akıllıca olur. Çevrimiçi oyun oynamak için, oyuna başlamadan önce sunucu listesini görüntüleyin, böylece yakındaki bir VPN sunucusuna bağlanabilirsiniz.
Bu durumun gecikmeye bağlı olmayan şeyler için (internette gezinmek gibi) gerçekten önemli olmadığını unutmayın.
2. VPN İstemcinizi Güncelleyin
VPN'inizin beklediğinizden daha yavaş olmasının temel nedenlerinden biri istemci olabilir. Bilgisayarınıza, telefonunuza, tabletinize veya TV’nize yüklediğiniz yazılım, VPN sunucusuna olan bağlantınızı yönetir. Ayrıca internet bağlantınızın şifrelenmesini de denetler.
Zaman zaman hatalar ve diğer sorunlar yavaş internet gibi sorunlara yol açabilir. Bunlar tanımlandığında ve düzeltildiğinde, VPN sağlayıcısı bir güncelleme yayınlar. Hizmet sağlayıcınız bir güncelleme mevcut olduğunda sizi bilgilendirmelidir. Yeni güncellemeyi hemen indirip kurduğunuzdan emin olun.
3. Wi-Fi Yerine Ethernet Kablosu Kullanın
Neredeyse tüm yerel internet sorunları (en azından kısmen) kablosuz ağ hızlarına kadar izlenebilir.
Bunun çözümü basit: Ethernet kablosu kullanmak.
Tabii ki çoğu durumda bu mümkün olmayacak. Dizüstü bilgisayarlarda genellikle bir Ethernet bağlantı noktası bile yoktur. Mobil cihazlarda da Ethernet girişi yoktur.
Ancak PC, oyun konsolları, TV kutuları ve Akıllı TV'lerin hepsinde genellikle Ethernet bağlantı noktaları bulunur. Bu cihazları doğrudan yönlendiricinize kaliteli bir Ethernet kablosuyla bağlamak hızı önemli ölçüde artıracaktır.
Bilgisayarınız yönlendiricinize yeterince yakın değilse, verileri evinizin elektrik kabloları üzerinden yönlendirmek için elektrik hattı adaptörlerini kullanabilirsiniz.
4. Yavaş VPN'i Hızlandırmak İçin Şifreleme Düzeyini Düşürün
VPN'ler, içinden geçen verileri şifrelemek için farklı güvenlik protokolleri kullanabilir. Tüm VPN hizmetleri tüm protokolleri desteklemez, ancak standart olanların çoğu geniş çapta desteklenir.
Şifreleme ile ilgili olan şey, hesaplama açısından pahalı olabilmesidir. Cihazınızdan çıkan her bir veri biti şifrelenmelidir. Yani alınan her bir veri bitinin şifresi çözülmelidir. Şifreleme ne kadar güçlü olursa, ihtiyacınız olan hesaplama gücü o kadar fazla olur.
Yavaş bir CPU, bilgisayarınızda yavaş VPN performansına neden olabilir. İnternetiniz 100Mbps hızında çalışsa bile, şifrelemenizin CPU için çok güçlü olması önemli değildir. Verileri yalnızca 10Mbps hızında işleyebilir ve verilerin ne kadar hızlı işlendiğinde bir engel haline gelebilir.
Teorik olarak, en hızlıdan en yavaşa hız hiyerarşisi PPTP > L2TP / IPSec > OpenVPN > SSTP > IKEv2 / IPSec şeklindedir. Cihazınız yeterli hesaplama gücüne sahip değilse, her seferinde bir tane azaltın. Yardım için sağlayıcının destek sayfalarına başvurarak bunları VPN istemcinizin ayarlarında değiştirin.
Bunu yalnızca VPN aracılığıyla yaptığınız etkinlikler için maksimum güvenliğe ihtiyacınız yoksa tavsiye ediyoruz. Örneğin bölge kilitli içeriğe erişmek için bir VPN kullanıyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz.
5. Modeminize VPN Kurmayın
Bir VPN kullanıcısı olarak VPN kurulumu için iki seçeneğiniz vardır:
- Modeminize VPN kurmak veya
- Kullandığınız her cihaza (ör. bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb.) VPN kurmak.
Daima ikinci seçeneği tercih edin.
Modemlerin bu kadar uygun maliyetli olmasının bir nedeni, etkili olmak için yeni nesil CPU'lara ihtiyaç duymamalarıdır. Ne yazık ki bu, geçen yılki akıllı telefonların bile bugünün modemlerinden daha hızlı olduğu anlamına geliyor. Sonuç olarak yukarıda şifreleme ile ilgili bahsettiğimiz nedenlerden dolayı veri hızlarınız engellenecektir.
Standart bir modem, birden fazla cihaza hizmet verirken bir VPN'i işlemekte zorluk çekecektir.
Modeminize gerçekten bir VPN kurmak istiyorsanız, VPN özellikli güçlü modemler satın alın.
6. TCP Yerine UDP Protokollerini Deneyin
UDP, TCP'den çok daha hızlıdır.
TCP'nin iki uç nokta (örneğin siz ve bir web sitesi) arasında bir bağlantı kurması ve tüm verilerin hedefte başarıyla alındığını onaylaması gerekir. UDP, verileri internet üzerinden herhangi bir kontrol olmaksızın gönderir.
TCP ek yükü daha yavaştır çünkü veri gönderirken sizinle hedef arasında birden çok bildirim gerçekleşir. Sonuç olarak VPN internetinizi yavaşlatabilir. Bu nedenle, UDP üzerinden VPN kullanmak çok daha hızlı olabilir.
Manuel geçişin desteklenip desteklenmediğini görmek için VPN ayarlarınızı kontrol edin. İşlem hizmetten hizmete farklılık gösterebilir.
Ayrıca, internet servis sağlayıcınızın VPN üzerinden TCP trafiğini algılayıp hızınızı azaltabileceğini unutmayın. Bu durum düşündüğünüzden daha yaygındır çünkü birçok kişi, medya akışı ve torrent için VPN kullanır. Her iki durumda da TCP kullanılır. UDP'ye geçmek hıza yardımcı olabilir ancak daha dengesiz bir bağlantıya neden olabilir. Deneyin ve kendiniz görün.
7. Bölünmüş Tünellemeyi Deneyin
PC'nizde bir VPN istemcisi kullandığınızda, istemci sisteminizden çıkan her bir veriyi şifreler. Bazen buna gerek kalmayabilir. Örneğin bir ağ sürücüsüne aynı anda erişirken coğrafi engellemeyi veya sansürü atlıyorsanız, erişimin mümkün olmadığını göreceksiniz.
Bunun çözümü bölünmüş tünellemedir. Bölünmüş tünelleme belirli bir uygulamanın VPN aracılığıyla bağlanmasını sağlarken, diğer veriler şifreleme olmadan hedefine gidip gelir. İşlemcinizdeki şifreleme yükünü azaltmak, hızları artırabilir.
Çeşitli VPN hizmetleri bölünmüş tünellemeyi destekler. Seçeneği etkinleştirmek için sağlayıcınızın özellik listesini veya ayarlar sayfasını kontrol edin.
8. İSS veya VPN Aboneliklerinizi Yükseltin
Mevcut teknolojiye göre, internet hızınız bir VPN ile asla internet servis sağlayıcınızın size sağladığı hızın ötesine geçemeyecektir. Temel internet hızınız yavaş olduğu için VPN hızınız yavaşsa, internet planınızı daha yüksek bir seviyeye yükseltmekten başka seçeneğiniz yoktur.
Wi-Fi'den kabloluya geçmek bazı durumlarda hızları artırmaya yardımcı olabilir.
Bazı VPN sağlayıcılarının, özellikle ücretsiz bir VPN hizmeti kullanıyorsanız, hızınızı da azaltabileceğini unutmayın.
9. VPN Hizmetinizi Değiştirin
Genellikle yavaş bir internet bağlantısı, yavaş bir VPN hizmeti yüzünden kaynaklanabilir.
Hangi sunucuya bağlandığınız veya yukarıda denediğiniz diğer ipuçları fark etmeksizin sonuç her zaman aynıdır. İyi, hızlı bir VPN, şifrelenmemiş bağlantınızdan ortalama 2Mbps daha yavaş olmalıdır.
Ortalamanın altında bir hız alıyorsanız bu, VPN'in hatalı olduğunu gösterir. Bunu mobil VPN istemcinizin hızını masaüstü bilgisayarınızdaki sonuçlarla karşılaştırarak teyit edebilirsiniz. Hızınız yavaş çıkıyorsa VPN hizmetinizi değiştirin.
Yeni bir VPN hizmeti mi arıyorsunuz? 2020’nin önerilen en iyi VPN'leri ve işte size özel VPN fırsatlarının listesi.
10. Ücretsiz VPN Kullanmayın
Ödeme yapmak zorunda olmadığınız bir VPN hizmeti fikri kulağa hoş gelse de, ücretsiz VPN dünyasında, müşteri yerine av olabilirsiniz.
Ücretsiz VPN sağlayıcıları vicdansız, ilkesiz ve kullanıcılarını küçümseyen olduklarını belirli zamanlarda göstermekteler. Sadece kişisel verileriniz ve aktiviteleriniz en yüksek teklifi verene satılmakla kalmaz (VPN kullanma noktasını yenerek), bunun yanında trafiğiniz düşük öncelikli çalışır.
Ücretsiz bir VPN kesinlikle internetinizi yavaşlatacaktır. Sonuçta abone olmaya teşvik etmek için ücretsiz hizmetleriyle sizi baştan çıkarmak istiyorlar. Hemen hemen her durumda bundan kaçınmalısınız. Ücretsiz VPN sağlayıcıları, çevrimiçi gizliliğin kullanılmış araç satıcılarıdır. Bunun yerine hızlı, ücretli bir VPN çözümünü tercih edin.