okunma
Mac'inizde bir sanal özel ağ (VPN) kullanmak istemeniz için birçok nedeniniz olabilir. Herkese açık Wi-Fi'de güvenle gezinmeyi, konumunuzu gizlemeyi, bölge kilitli içeriğe erişmeyi ve dosya paylaşım alışkanlıklarınızı kendinize saklamak bunlardan bazıları olabilir.
Mac'inizde bir VPN kurmak kolaydır. macOS yerleşik desteğe sahiptir ve bazı VPN hizmetleri, kendi sorunsuz yazılımlarını sağlar. Farklı protokolleri kullanmak için üçüncü taraf araçlar da kurabilirsiniz.
1. Yöntem: VPN Sağlayıcınızın Yazılımını Kullanın
VPN sağlayıcınız(en iyi VPN hizmetlerimizi inceleyin), hizmetini kullanmanıza izin veren yazılıma erişim sağlayabilir. Bu yazılım, sağlayıcınıza göre uyarlanmıştır. Böylece bağlantılarınızı yapılandırmakla, IP adreslerini girmekle veya hangi protokolleri kullanabileceğinizi kontrol etmekle uğraşmanıza gerek kalmaz.
Çoğu VPN sağlayıcısı, bu yazılımı Mac ve Windows kullanıcıları için sağlar. Linux kullanıcılarının muhtemelen VPN'ini kendi başlarına kurmaları gerekecektir. Sağlayıcı yazılımını kullanarak istemciyi indirip kurmak, kullanıcı adınız ve şifrenizle oturum açmak ve ardından seçtiğiniz bir sunucuya bağlanmak oldukça basittir.
Sağlayıcı yazılımı, yazılım mevcut bağlantıların bir listesini tuttuğu için sunucudan sunucuya atlamayı kolaylaştırır. VPN'inizi bölge kilitli içeriğe erişmek için kullanıyorsanız, bağlanmak için bir sunucu seçmeniz kolaylaşır. Bazı sağlayıcıların BitTorrent trafiğiyle uyumlu belirli sunucuları vardır. Yazılım, kurallara aykırı düşmediğinizden emin olmanızı kolaylaştırır.
2. Yöntem: Apple'ın Ağ Araçlarını Kullanın
macOS, Apple'ın kendi ağ araçlarının bir parçası olarak VPN bağlantıları oluşturmak için yerleşik desteğe sahiptir. Bunlara Sistem Tercihleri> Ağ'a gidip Artı düğmesine tıklayarak erişebilirsiniz.
Buradan bir VPN bağlantısı belirleyebilir, VPN türünü (protokol) seçebilir ve yeni VPN bağlantınıza bir ad verebilirsiniz. Birden fazla VPN sunucusu kullanmayı düşünüyorsanız, bağlantınızı adlandırabilirsiniz. Örneğin, diğer ülkelerde bölge kilitli içeriğe erişmeyi planlayabilirsiniz.
macOS, VPN kurarken IPSec, Cisco IPSec ve daha yeni IKEv2 (internet Anahtar Değişimi sürüm 2) protokolü üzerinden L2TP (Katman 2 Tünel Protokolü) desteği içerir. Protokolün kendisi hiçbir koruma sağlamasa da, L2TP oldukça güvenli kabul edilir. Bunun yerine, her gün milyonlarca VPN kullanıcısı tarafından hala güvenilen IPSec güvenli ağ protokolünü kullanır.
IKEv2, ağ kesintisi durumunda hızlı bir şekilde bir VPN bağlantısı kurma becerisi nedeniyle tercih edilen daha modern bir protokoldür. L2TP gibi, şifreleme için de IPSec kullanır, ancak yine de hızı nedeniyle L2TP'ye göre birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Apple'ın masaüstü işletim sistemi PPTP'yi (Noktadan Noktaya Tünel Protokolü) desteklemek için kullanıldı. Bu, bir zamanlar kurumsal ağlar tarafından tercih edilen ancak o zamandan beri çok daha eski ve daha savunmasız bir protokoldür. Bir PPTP bağlantısı oluşturmak istiyorsanız, bunu yapmak için üçüncü taraf bir uygulama (Shimo gibi) kullanmanız gerekir. Ancak gerekli olmadıkça bundan kaçınmalısınız.
Peki hangi protokolü kullanmalısınız? Bu, VPN sağlayıcınızın hangi protokollere erişim sağladığına bağlıdır. L2TP ve IKEv2 geçilebilir bir güvenlik düzeyi sağladığından, mümkün olduğunda PPTP'den her zaman kaçınmalısınız. Ancak daha da güvenli bir VPN bağlantısı istiyorsanız 3. Yönteme başvurun.
3. Yöntem: Üçüncü Taraf VPN Yazılımını Kullanın
macOS'ta desteklenmeyen iki VPN protokolü vardır: SSTP (Güvenli Yuva Tünel Protokolü) ve OpenVPN.
SSTP, Microsoft'a ait olduğu için çoğunlukla yalnızca Windows ile çalışan özel bir standarttır. SSTP, kapalı kaynaklı SSL 3.0 şifrelemesini kullanır, bu nedenle oldukça güvenli kabul edilir.
OpenVPN, adından da anlaşılacağı gibi, OpenSSL tabanlı tamamen açık kaynaklı bir teknolojidir. Bu, kodun herkesin incelemesi için ücretsiz olarak kullanılabilir olduğu anlamına gelir. AES'yi (Gelişmiş Şifreleme Standardı) destekler.
Bu standartların her ikisi de macOS'ta bulunanlardan daha güvenlidir. VPN sağlayıcı yazılımının ikisini de kullanması mümkündür, bu nedenle zaten OpenVPN veya SSTP kullanılsa da farkında bile olmayabilirsiniz. Ancak VPN kurulumunuz üzerinde daha fazla kontrol istiyorsanız, aşağıdaki uygulamalardan birini deneyin.
OpenVPN: Tunnelblick
Mac'inizde OpenVPN kullanmak istiyorsanız, Tunnelblick iş için en iyi araçtır. Ücretsizdir, açık kaynaklıdır ve Mac'inizi OpenVPN aracılığıyla bağlamak için yönetimi kolay bir arayüz sağlar. İndirilebilir yapılandırma dosyalarını kullanarak uzun bir bağlantı listesi ekleyebilir, ardından ana istemciyi veya menü çubuğu simgesini kullanarak farklı sunucular seçebilirsiniz.
İndir: Tunnelblick (Ücretsiz)
SSTP: Sstp-Client
SSTP bir Windows teknolojisi iken, sstp-client ile macOS veya Linux kullanarak bir SSTP sunucusuna bağlanmak mümkündür. Bu istemcinin macOS sürümü, Macports projesine bağlıdır. Kurmanın en kolay yolu Mac komut satırı paket yöneticisi Homebrew’i kullanmaktır.
İndir: sstp-client (Ücretsiz)
Hangi Yöntemi Kullanmalısınız?
VPN sağlayıcınız muhtemelen kendi istemcisini kullanmanızı tavsiye edecektir, bu da VPN bağlantılarınızı bağlamanızı ve yönetmenizi kolaylaştırır. Kendi istemcinizi kullanmak istiyorsanız, kurduğunuz bağlantının seçtiğiniz VPN protokolüyle uyumlu olduğundan emin olmanız gerekir.
OpenVPN, L2TP veya IKEv2'den daha iyi güvenlik sağlar. Her zaman VPN istemcinizi güncel tutmaya çalışmalısınız, çünkü güvenlik sorunları ortaya çıkabilir.
Diğer bir seçenek de yönlendiricinize bir VPN bağlantısı kurmaktır. Bu, tüm ağ için bağlantınızı yönetmenize olanak tanır. Bu yöntem yerel bir VPN'e güvenlik amacıyla bağlanıyorsanız idealdir.