okunma
İnternette gerçekten güvende olmak için bir VPN kullanmanız şart. VPN, sizi hükümetlerin, internet servis sağlayıcılarının ve bilgisayar korsanlarının meraklı gözlerinden koruyacaktır. İşte Linux için en iyi VPN'ler;
1. ExpressVPN
Her cihaz için en iyi VPN'lerden biri olan ExpressVPN ile Linux VPN'lerinin listesine başlıyoruz.
Nisan 2016’da, bu VPN hizmeti kendi Linux uyumlu uygulamasını sundu. Sistem, bir kullanıcı arayüzüne sahip değil. Bunun yeirne komut satırıyla çalışıyor, ancak kullanımı yine de kolaydır.
Ubuntu, Mint, Debian, Fedora veya CentOS işletim sistemlerini kullanıyorsanız, yükleyiciyi indirin ve ekrandaki talimatları izleyin. Hizmeti kullanabilmeniz için önce etkinleştirme kodunuzu eklemeniz gerekir.
Yükleme tamamlandıktan sonra, en yakın sunucunuza expressvpn connect yazarak komut satırından bağlanabilirsiniz. Kullanılabilir sunucuların listesini görmek için expressvpn list yazın. Belirli bir sunucuya bağlanmak için expressvpn connect [lokasyon] kullanın. ExpressVPN ile bağlantıyı kesmek için expressvpn disconnect yazın.
2. TorGuard
TorGuard 55 ülkede 3.300'den fazla sunucu sunarak en çok bağlantı noktasına sahip Linux VPN'lerinden biri haline geliyor.
Hizmetin dört bağımsız özelliği vardır:
Anonim VPN Hizmeti: Bu, temel özelliktir. TorGuard’ın VPN'i tüm trafiğinizi şifreler. Sınırsız hız ve bant genişliği ile birlikte beş adede kadar eşzamanlı bağlantıya sahip olabilirsiniz.
Anonymous Proxy: Anonymous Proxy IP adresinizi gizler, web sitelerinin engellemesini kaldırır ve içeriği gizli olarak indirmenize izin verir.
Gizli VPN: Bazı siteler ve hizmetler sayfalarına VPN ile erişmenize izin vermez. Gizli VPN, bu tür engelleri aşmanızı sağlayacaktır.
Özel E-posta: Özel E-posta özelliği OpenPGP e-posta şifrelemesini kullanır, böylece kimliğinizden ödün vermeden e-posta gönderebilirsiniz.
ExpressVPN'den farklı olarak, TorGuard'ın Linux'ta bir grafik kullanıcı arayüzü (GUI) vardır. Komut satırını kullanmayı sevmiyorsanız, bunun daha iyi bir seçenek olduğunu görebilirsiniz.
TorGuard planları ayda 9,99 dolardan başlıyor.
3. NordVPN
Unutmayın, herhangi bir VPN hizmetine kaydolmadan önce sizin için en önemli olanı belirlemeniz gerekir. Bazı VPN'lerin yüzlerce ülkede konumları vardır ve coğrafi olarak engellenen içeriğe erişim konusunda uzmanlaşmıştır. Bazıları ise en sağlam güvenliği sunmaya odaklanır.
NordVPN ikinci kategoriye giriyor. Özellikleri arasında bir kill anahtarı, DNS sızıntı koruması, IPv6 sızıntı koruması ve bağlantı noktası iletme bulunuyor. Şirket herhangi bir günlük tutmaz ve yalnızca Yeni Nesil Şifreleme ile güvenli OpenVPN ve IKEv2 / IPSec protokolünü destekler.
NordVPN için isterseniz Bitcoin bile kullanarak hizmet için ödeme yapabilirsiniz. Bir yıllığına kaydolursanız NordVPN'in maliyeti 6,99 dolardır.
Olumsuz tarafı ise, Linux'ta da bir istemcisinin bulunmaması. Bu yüzden bu VPN’i kullanmak yeni başlayanlar için biraz daha zahmetli.
NordVPN, Panama'nın yetkisi altındadır ve faaliyet göstermektedir.
4. AirVPN
AirVPN Ubuntu, Debian, OpenSUSE, Fedora ve Arch dahil olmak üzere tüm önemli Linux işletim sistemlerinde çalışır.
Hizmet SSH, SSL ve Tor'u destekler. Güvenliğinizi sağlamak için üç tür şifreleme kullanır. Bunlar 4096 bit RSA anahtarları, AES-256-CBC veri kanalı ve HMAC SHA1 kontrol kanalıdır.
Daha da önemlisi, AirVPN’de trafik limiti, maksimum hız, zaman limiti, günlük kaydı yoktur ve beş adede kadar bağlantı sunar.
Şirket, Linux VPN istemcisi için büyük bir krediyi hak ediyor. Uygulama açık kaynak kodludur. Bu nedenle kendisini, diğer herhangi bir VPN sağlayıcısının sunucularına bağlanmak için kullanabilirsiniz.
VPN ücreti aylık 7 € 'dur. Eşsiz bir şekilde, üç günlük planı da 3 € karşılığında alınabilir. NordVPN gibi, Bitcoin kullanarak AirVPN için ödeme yapabilirsiniz.
5. Private Internet Access
Private Internet Access (PIA) kullanıcılar arasında çok popülerdir. ABD’de bulunmasına rağmen, PIA oldukça güvenlidir. Şirket günlükleri veya herhangi bir tanımlayıcı bilgi tutmaz.
Gerçekten de, bir şirketin tüm trafik kayıtlarını 12 ay boyunca tutmasını gerektiren yeni Rus yasaları ile karşı karşıya kaldığında, ülkedeki faaliyetlerini yerine getirmek yerine kapanış verdi.
Özelliklerine gelecek olursak, PIA'nın 47 ülkede 2700'den fazla sunucusu var. PPTP, OpenVPN ve L2TP / IPSec desteklenir ve aynı anda beş cihazda kullanabilirsiniz. Ayrıca özel bir Linux kullanıcı arayüzü mevcuttur.
İki yıllık plana kaydolursanız, ayda 2,69 ABD doları gibi düşük bir fiyata Private Internet Access’i satın alabilirsiniz. Aylık normal fiyatı ise 11,95 $.
6. Windscribe
Linux için ücretsiz VPN'ler de mevcut mu? Güvenilir bir ücretsiz VPN istiyorsanız, seçenekleriniz çok daha sınırlıdır.
Windows ve Mac'teki en yaygın ücretsiz VPN'lerden biri TunnelBear'dır. Ne yazık ki, Linux için sadece sınırlı bir desteği var. Bu nedenle, Linux için en iyi ücretsiz VPN'in Windscribe olduğunu düşünüyoruz. Ubuntu, Debian, Fedora ve CentOS'ta kullanılabilir.
Windscribe Free size ayda 10 GB veri ve 10 ülkede bulunan sunuculara erişim sağlar. Diğer ücretsiz VPN'lerden farklı olarak, günlük kaydı da dahil olmak üzere ücretli bir planın tüm güvenlik avantajlarından yararlanmaya devam edersiniz. Profesyonel aylık plana geçmek istiyorsanız, aylık 9 ABD doları ödemeniz gerekir.
7. Tor Browser
Tor Browser, trafiğinizi onion network üzerinden yönlendirerek izlenmeyi neredeyse imkansız hale getirir. Tor Browser Linux için kullanılabilir.
Ücretsiz bir seçenek arıyorsanız Tor'u kullanmalısınız. Unutmayın, her zaman ücretsiz bir VPN kullanmamalısınız. Ücretsiz VPN hizmetleri genelde günlük tutma, kötü iş uygulamaları ve düşük güvenilirlikleriyle ünlüdür.