VPN Nedir?
VPN Nedir?
Yazımızda VPN’in kısaca ne olduğundan bahsettik ve VPN hakkında sıkça sorulan soruları cevaplamaya çalıştık.

VPN, yani Sanal Özel Ağ, aynı yerel ağı kullanıyormuş gibi iki konumu birbirine bağlamanın kolay bir yoludur. Büyük kuruluşların ve işletmeler, gizliliğini korumak isteyenler, güvenliği artırmak ve Netflix gibi coğrafi kilitli hizmetlere erişmek için VPN kullanıyor.

VPN’in ne olduğundan biraz daha detaylı bahsederek, VPN tüneli ile diğer VPN hizmetleri arasındaki farktan ve neden ücretli bir VPN'nin her zaman en iyi seçenek olduğunu gözden geçirelim.

VPN'in Tanımı

VPN'in Tanımı

VPN’in açılımı Virtual Private Network’tür. Yani Türkçesi Sanal Özel Ağ anlamına gelir.

VPN için internetin iki bölümü arasındaki güvenli bir tünel diyebiliriz. Bir dağın altından geçen bir tünel düşünün. Her iki taraf da dağ boyunca doğrudan bir yola bağlanır. Bu durumda dağa internet diyebiliriz.

VPN kullanmanın ana nedenlerinden biri gizlilik ve güvenliktir. VPN, aktarım sırasında verilerinizi korumak için şifreleme kullanır. Bağlantınızı araştıran herkes, bir VPN kullandığınızda çevrimiçi olarak ne yaptığınızı anlamakta zorlanacaktır. Şifreleme, tüm internet kullanıcıları için hayati bir gizlilik aracıdır.

Gizlilik, güvenlik, uzak yerlerde oturum açma, ofis ağınıza harici bir konumdan erişme ve kısıtlı bir konumdan coğrafi olarak kilitli içeriği izleme gibi çeşitli nedenlerden ötürü VPN bağlantısını kullanabilirsiniz. Daha detaylı kullanım alanları için VPN’in Kullanım Alanları adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

VPN Tüneli Nedir?

VPN Tüneli Nedir?

VPN tüneli, VPN sisteminin bir diğer adıdır. Daha fazla insan sadece gizliliği korumak veya uzak bir bilgisayar ağına giriş yapmak için değil, düzenli internet aktiviteleri için VPN kullanmaya başladıkça, "VPN tüneli" ifadesi kullanımını yitirdi.

VPN Nasıl Çalışır?

VPN olmadan, verileriniz bilgisayarınız ile ziyaret ettiğiniz web sitesinin sunucuları arasında akar. İnternet Servis Sağlayıcınız, hükümet ve diğer kuruluşlar kullandığınız verileri izleyebilir ve analiz edebilir ve bu veriler, gözetleme ve diğer internet saldırılarına karşı savunmasız kalabilir.

VPN, verilerinizi bilgisayarınızdan VPN sunucusuna aktarırken koruma sağlar. VPN sağlayıcısı verilerinizi şifreler ve meraklı gözlerin PC'nizden, dizüstü bilgisayarınızdan, akıllı telefonunuzdan veya başka bir yerden gelen verileri engellememesini veya okuyamamasını sağlar.

VPN bağlantısı, verilerinizi yalnızca VPN sunucusuna kadar korur. Verileriniz VPN sunucusundan ayrıldıktan sonra, tekrar korumasız ortama döner. Web sitesi sunucusu, kaynak IP adresini bilmeyecek ve bu nedenle sizi tek bir konuma kadar takip etmeyecektir. Elbette Facebook hesabınıza VPN kullanırken bağlandığınızda, yine de bunun sizin Facebook hesabınız olduğu bilinecek.

VPN kullanımının ilk günlerinde, tüm web trafiğinizi ileten bir VPN tüneli kurmanız gerekirdi. Artık çoğu bilgisayar için kullanımı kolay bir VPN istemcisi sağlayan çok sayıda VPN sağlayıcısı mevcut.

VPN Kullanmak Güvenli Midir?

VPN Kullanmak Güvenli Midir?

VPN kullanmak güvenlidir. Ancak bir VPN kullanmanın yasallığı bulunduğunuz yere göre değişiklik gösterir. Dünyada VPN kullanımının özellikle yasa dışı olduğu veya şifreleme kullanımının (özel vatandaşlar için) yasa dışı olduğu birçok ülke vardır. Yeni bir ülkede, özellikle de kısıtlayıcı bir hükümete sahip olanlarda VPN kullanmadan önce her zaman yerel yasaları kontrol etmelisiniz.

VPN, gizliliğinizi bir ölçüde koruyacaktır. VPN kullanırken Facebook hesabınıza giriş yaparsanız, Facebook yine de sizin giriş yaptığınızı bilecektir. Hatta normalden farklı bir konumda olduğunuz anlaşılacağı için fazladan bir güvenlik kontrolüyle karşılaşabilirsiniz.

Google hesabınız giriş yapmış durumda kalırsa, Google yine de Google aramalarınızı profilinize bağlayabilir ve bu böyle devam eder.

Sonuç olarak VPN gizliliğinizi korur. Ancak interneti sadece anonim olarak kullanırsanız işe yarayacaktır.

Ücretsiz VPN Hizmetleri Güvenli Midir?

İki tür VPN hizmeti bulunmaktadır. Bunlar ücretsiz ve ücretlidir.

Birçok kişi "ücretsiz" kelimesini görür ve bir VPN'in yalnızca bir VPN olduğunu düşünür. Ancak durum böyle olmayabilir. Ücretsiz bir VPN ücretsizdir çünkü hizmetten alternatif yöntemlerle para kazanır. Ücretsiz bir VPN para kazanma, verilerinizi toplamaktan ve satmaktan, izinsiz reklamlar görüntülemekten ve daha fazlasına sahip olabilir.

Ücretsiz VPN hizmetlerinde başka sorunlar da mevcuttur. Ücretsiz bir VPN, şifreleme seviyesi, VPN protokolünün türü, mevcut sunucuların sayısı ve hız kısıtlamaları gibi sizi önemli güvenlik önlemlerinden mahrum bırakabilir.

VPN'inizin güvenliği, ücretsiz VPN yerine ücretli VPN kullanılarak arttırılabilir. Hizmet için ödeme yaptığınızı biliyorsanız ve VPN'in verilerinizin reklamını yapmasına veya satmasına gerek yoksa, bu olumlu bir gizlilik ve güvenlik adımıdır.

En İyi Ücretli VPN Hizmeti Hangisidir?

Vpn.info.tr olarak, mümkün olduğunca her zaman ücretli bir VPN hizmetinin kullanılmasını öneriyoruz. Elbette bazı durumlarda ücretsiz bir VPN kullanılabilir, ancak bunun mahremiyetinizi ücretli bir VPN ile aynı şekilde korumasını beklememelisiniz. Sitemizde çeşitli işletim sistemlerine uygun ücretli VPN’lerin incelemeleri bulunmaktadır. Aralarından kullanımınıza göre en iyisini seçebilirsiniz.

Sonuç

Premium (Ücretli) VPN kullandığınızda, gizliliğinizi anında artırmış olursunuz. Elbette VPN mükemmel değildir. Kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlamaz veya çevrimiçi izleme komut dosyalarını engellemez. VPN'in yaptığı bu değildir. Belirli içeriğe erişimi kolaylaştırabilir ve konumunuzu tespit etmeyi kesinlikle zorlaştırır, bu da birçok VPN kullanıcısı için mükemmeldir.