menu
VPN Hizmetlerinde Kullanılan Terimler Nelerdir? İşte VPN Terminolojisi
VPN Hizmetlerinde Kullanılan Terimler Nelerdir? İşte VPN Terminolojisi
Bu yazımız sayesinde VPN terminolojisini ve terimlerini öğrenecek, kullanmak istediğiniz VPN hizmetinin açıklamalarını daha iyi anlayabileceksiniz.

İnternete güvenli ve özel bir bağlantı ihtiyacı hiç bu kadar önemli olmamıştı. Hükümetler, internet servis sağlayıcıları ve dünyanın dört bir yanında bulunan, arama geçmişinizde ulaşmak isteyen büyük işletmelere karşı VPN, kendinizi korumanın harika bir yoludur. Tüm teknolojilerde olduğu gibi, doğru VPN sağlayıcı seçimini yapmak için öğrenmeniz gereken çok sayıda terim var.

Bu terimleri sizin için, basit bir şekilde düzenledik. Böylece neye kaydolduğunuzu ve arkasındaki teknolojiyi tam olarak anlayabileceksiniz.

Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) (VPN)

Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) (VPN)

İnternete bağlandığınızda, cihazınız bilgi istemek için internet servis sağlayıcınıza (İSS) bağlantı kurar. Bunun potansiyel dezavantajı, İSS'nizin internet üzerinden gerçekleştirdiğiniz her işlemi görüntüleyebilmesidir.

Sanal özel ağ (VPN), ayrı bir VPN sunucusuna bağlantı oluşturur. Bağlandığınızda, bilgi talep ettiğinizde, İSS'nizin görebileceği tek şey VPN sunucusuna ait bir bağlantıdır. Verilerinizi İSS'lerden korumanın yanı sıra, VPN sunucusunun IP adresinde yer alıyor gibi görüneceksiniz.

OpenVPN

OpenVPN

OpenVPN, VPN bağlantıları oluşturmaya ve açmaya yardımcı olan açık kaynaklı bir yazılımdır. Açık kaynak olduğundan, VPN sağlayıcıları tarafından kullanılan en yaygın uygulamalardan biridir. OpenSSL kitaplığını kullanarak kullanıma hazır 256 bit şifreleme sunduğundan, en güvenli VPN uygulamalarından biri olarak kabul edilir.

Birçok VPN sağlayıcı kendi yazılımlarını geliştirmemeyi tercih eder ve bunun yerine sizden OpenVPN'i indirmenizi ve ardından bağlantı ayarlarıyla yazılımı yapılandırmanızı ister. Bunun için üçüncü taraf bir uygulama gereklidir, çünkü OpenVPN standartları çoğu işletim sisteminde genellikle yerleşik değildir.

L2TP/IPsec

Layer 2 Tunnel Protocol (L2TP), genellikle IPsec şifrelemesi ile birlikte kullanılan bir VPN protokolüdür. OpenVPN'den farklı olarak, L2TP genellikle çoğu işletim sisteminde yerleşik olarak bulunur ve bu da kurulumu kolaylaştırır. L2TP uzak sunucuya VPN bağlantısı kurar, ancak IPsec olmadan verileriniz güvence altına alınmaz, bu da yine de ele geçirilebileceği anlamına gelir. Çalışması iki ayrı işlem gerektirdiğinden, OpenVPN kadar yaygın olarak kullanılmaz.

Encryption (Şifreleme)

Şifreleme, verileri rastgele görünen bir dizi karaktere dönüştürmek için bir algoritmanın kullanılmasıdır. Varsayılan olarak internetteki veriler genellikle şifrelenmez. Ancak bazı siteler sizinle o site arasındaki verileri şifrelemek için https bağlantıları sağlar.

VPN kullanmanın ana avantajlarından biri, başkalarının internet trafiğinizi görüntülemesini önlemektir. Bu, verilerinizin İSS'nize geçmeden ve VPN sunucusuna yönlendirilmeden önce şifrelenmesi gerektiği anlamına gelir. Bu şifreleme IPsec veya OpenVPN tarafından sağlanır. Bazı VPN sağlayıcıları, verilerin iki ayrı VPN sunucusu arasında aktarıldığı ve her birinde şifreli olduğu yerlerde çift şifreleme bile sunar.

Geo-Spoofing (Coğrafi Aldatma)

Geo-Spoofing (Coğrafi Aldatma)

Dünyanın neresinde olursanız olun, bulunduğunuz yere bağlı olarak farklı içeriğe erişebilirsiniz. Örneğin Netflix katalogları ülkeye göre değişir ve BBC iPlayer gibi hizmetler yalnızca İngiltere'de kullanılabilir. Bu hizmetlere erişmek istiyorsanız, farklı bir konumdaymış gibi görünmeniz gerekir. Bu, coğrafi kısıtlamaları atlamak için coğrafi adlatma olarak da bilinir.

Birden fazla ülkedeki sunucuları olan bir VPN sağlayıcı seçerseniz, coğrafi aldatma işlemini daha kolay yapabilirsiniz. Ayrıca seyahat halindeyken ülkenizdeki hizmetlere erişebilmeniz için, kullandığınız hizmetin ülkenizde bir sunucuya sahip olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.

Usage Logs (Kullanım Günlükleri)

Usage Logs (Kullanım Günlükleri)

VPN sağlayıcıları genellikle günlük toplamadıklarını söylerler. Bir günlüğü tanımlayan şey için bir standart olmamasına rağmen, sağlayıcılar genellikle kullanım günlüklerine atıfta bulunur. İnternet tarama geçmişinizi İSS'nizden gizlemek için bir VPN kullanabilirsiniz, bunları VPN sunucusuna iletebilirsiniz.

VPN sağlayıcısı farklı bir ülkede de olabilir. Ancak yine de tüm etkinliğinizi kaydetme potansiyeline sahiptir. Bunu önlemek için günlük tutmayan bir VPN seçebilirsiniz. Günlük tutmayı tanımlamak için bir standart olmadığından, bu terim farklı VPN sağlayıcıları için farklı şekilde ifade edebilir. Kullanacağınız hizmetin hizmet şartlarını okuduğunuzdan emin olun. Hala emin değilseniz onlarla iletişime geçin.

Connection Logs (Bağlantı Günlükleri)

Kullanım günlüklerinin aksine, bağlantı günlükleri yaptıklarınızı değil, etkinliğinizle ilgili meta verileri depolar. Bu bilgiler bağlandığınız zamanı, ne kadar süre kaldığınızı ve hangi sunuculara bağlandığınızı içeren bilgilerdir. Çalışan bir hizmet sağlamak için bir miktar bağlantı günlüğü gereklidir. Bazı sağlayıcılar, hizmetin bakımını yapmak ve sorunları gidermek için bağlantı günlüklerini yalnızca minimum süre boyunca tutabilir.

DNS Leak (DNS Sızıntısı)

Tarayıcınızın adres çubuğuna bir web sitesi girdiğinizde, bir URL'yi bir IP adresine dönüştüren bir Alan Adı Sistemi (DNS) sunucusuna gönderilme isteğinde bulunulur. Varsayılan DNS sunucunuz İSS'niz tarafından yönetilir ve sunucuya yaptığınız her isteği görüntüleyebilir ve günlüğe kaydedebilir.

Bir VPN kullanmak, trafiğinizin VPN'in DNS sunucusuna yönlendirildiği anlamına gelse de, bazen tarayıcınız bunu görmezden gelir ve isteği İSS'nize gönderir. Bu DNS sızıntısı olarak bilinir ve VPN size bahşettiği anonimlikten ödün verebilir.

Simultaneous Connections (Eşzamanlı Bağlantılar)

Modern dijital çağda internete erişmek için sadece bir cihaz kullanmanız pek olası değildir. Kendinizi korumak için her cihazın VPN'e bağlı olması gerekir. Herhangi bir zamanda bağlayabileceğiniz cihaz miktarını sınırlandıracak bazı VPN'ler vardır. Birden fazla bağlantı sizin için önemliyse, kullanmak istediğiniz VPN sağlayıcısının eşzamanlı cihaz politikasına dikkat edin.

Kill Switch (İnternet Kesme Anahtarı)

Kill Switch (İnternet Kesme Anahtarı)

Ağlar hatasız değildir ve bazen çökebilir. VPN'iniz başarısız olursa, belirli uygulamaların kapanmasını isteyebilirsiniz. Bunu kill switch ile gerçekleştirebilirsiniz.

Bazı VPN'ler, bir VPN arızası durumunda tüm gelen ve giden internet trafiğini önleyen bir internet kesme anahtarı sunabilir. Tüm VPN sağlayıcıları kill switch sunmaz, bu nedenle abonelik yapmadan önce bu özelliğe sahip olup olmadığını kontrol edin.