Proxy ile VPN’in Farkları Nelerdir?
Proxy ile VPN’in Farkları Nelerdir?
İnsanlar gizliliklerini gizlemek için VPN'leri ve proxy sunucularını kullanır. Peki aralarındaki fark nedir? Proxy ve VPN karşılaştırmasında acaba hangisi sizin için en iyisi?

Her ikisinin de ne olduğunu ve insanların neden ikisini de kullandıklarını inceleyelim.

Neden VPN'i ve Proxy Sunucusunu Karşılaştırıyoruz?

İlk olarak, neden proxy ve VPN'i karşılaştırdığımızı açıklamak istedik. Bu karşılaştırmayı yapmamızın nedeni, ikisinin de ortak bir hedefi olması. Yani IP adresinizi ziyaret ettiğiniz web sitelerinden gizlerler.

Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, IP adresinizden konumunuz kabaca bulunabilir. Proxy'ler ve VPN'ler girdiğiniz web sitesine sizin IP adresiniz yerine kendi IP adresini vererek bu bilgileri gizler.

İnsanların anonim olmak istedikleri için IP adreslerini gizlemek isterler. Proxy vs VPN tartışması burada devreye giriyor; her ikisi de benzer bir hedefe sahip olduğundan, sizin için hangisinin en iyi olduğuna karar vermeniz gerekir.

Proxy Sunucular Nedir?

Proxy Sunucular Nedir?

Proxy sunucusu, sizinle ziyaret ettiğiniz web siteleri arasında yer alan bir “aracıdır”. Genellikle, proxy sunucularını bir web sitesinde çevrimiçi olarak kullanabilirsiniz. Proxy sunucusuna tıkladığınızda ziyaret etmek istediğiniz web sitesini yazdığınızda o siteye ulaşmış olursunuz.

Proxy sunucuları, verdiğiniz web adresini alıp ardından o web sitesine bağlanıp içeriğini yükleyerek çalışır. Daha sonra bu ayrıntıları size iletir, böylece web sitesine göz atabilirsiniz.

Proxy sunucularının ana yararı, doğrudan web sitesine bağlanmamanızdır. Dolayısıyla IP adresinizi görünmeyecektir. Konumunuzu gizli tutularak proxy sunucusunun IP adresi görülür.

Bir proxy hizmeti sitesini ziyaret ederseniz, genellikle proxy sunucusunun hangi ülkeden olmasını istediğiniz sorulur. Çoğunlukla proxyler web sitelerini ve hizmetleri kandırarak o ülkeden görüntülediğinizi düşünmek için kullanılabilirler.

Bir web sitesine erişmek istiyorsanız, ancak siteniz ülkenizde engellendiyse, bunun yerine o web sitesinin ülkesinde bulunan bir proxy sunucusu kullanabilirsiniz. Web sitesi hangi ülkeden olduğunuzu kontrol ettiğinde, sizin yerine proxy sunucusunun konumunu görür. Daha sonra proxy sunucusu web sitesine erişim izni verir ve ona ayrıntıları sunar, ardından web sitesi size iletilir.

Proxy Sunucuların Avantajları

Bir web sitesinin engelini kaldırmak istiyorsanız, bir proxy sunucusu bunu basit ve hızlı bir şekilde yapabilir. Hiçbir şey yüklemenize gerek yoktur. Basitçe ücretsiz bir proxy web sitesini ziyaret edin ve ziyaret etmek istediğiniz ülkedeki web sitesini seçin. Size sorun çıkaran o web sitesi için harika bir kısa vadeli çözümdür.

Proxy sunucuları çevrimiçi bulunabildiğinden, bunları herhangi bir işletim sisteminden kullanabilirsiniz. Herhangi bir yazılım yüklemeye gerek yoktur. Sadece çevrimiçi olun ve bir sunucu bulun.

Proxy Sunucuların Dezavantajları

Ne yazık ki, bir web sitesini anonim olarak ziyaret etmekten fazlasını istiyorsanız, bir proxy sunucusu size yardımcı olamaz. İnternette gezinmek için yalnızca proxy sunucularını kullanıyor olsanız bile, uzun vadeli kullanımın yavaş ve ağırlaştığını göreceksiniz. Bağlantınızı birkaç web sitesinden daha fazla anonimleştirmek istiyorsanız, proxy sunucularını kullanmamalısınız.

VPN Nedir?

VPN Nedir?

Temelde VPN'ler proxy sunuculara çok benzer şekilde çalışır. Verileriniz bir sunucuya gider, hedefe iletilir, ardından yanıtı alır ve size sunulur. VPN ile proxy sunucusu arasındaki temel fark, verilerinizin ilk etapta sunucuya nasıl iletildiğidir.

Bir VPN kullandığınızda, önce PC'nize VPN yazılımını kurarsınız. Yazılımı açtığınızda yazılım VPN sunucusuna gönderdiğiniz verileri şifreleyerek verilerinizi meraklı gözlerin okuyamayacağı hale getirir. Buna "tünel" denir. Bunu fiziksel bir tünel gibi düşünebilirsiniz.

Gerçek dünyadan örnek verecek olursak: Mesela arabanızı açık yolda sürüyorsanız yol kenarındaki herkes arabanızda kimin olduğunu, modelini ve plakasını görebilir. Tüm yol boyunca bir tünelden geçtiyseniz, tünelin dışındaki hiç kimse arabayı kimin kullandığını veya hangi modele sahip olduğunu bilemez.

VPN’in Avantajları

Tahmin edebileceğiniz gibi, VPN'ler çevrimiçi aktivitenizi gizlemek için harikadır. VPN’in aksine bir proxy sunucusu, verileriniz sunucunun kendisine ulaşana kadar etkinliğinizi anonimleştirmez, yani verilerinize önceden bakan herkes (bilgisayar korsanları veya internet servis sağlayıcınız gibi) ne yaptığınızı görebilir. VPN, bilgisayarınızdan bir tünel oluşturduğundan, hiç kimse ne gönderdiğinizi göremez.

Bu da istediğiniz yerde güvenli, şifreli bir bağlantıya sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Bilgisayar korsanlarının halka açık ağlar üzerinden insanların kimliğini nasıl çalabileceğini zaten biliyor olabilirsiniz, ancak bir VPN ile bu endişenizden de kurtulabilirsiniz. Biri bağlantınızı izlediğinde sadece şifrelenmiş verilerle karşılaşacaktır.

VPN’in Dezavantajları

Ne yazık ki bu hizmet ucuza gelmiyor. Kullanmaya değer olan tek VPN ücretli hizmetlerdir. Bu nedenle ciddi bir gizlilik istiyorsanız para ödemeniz gerekecek.

Sadece bu da değil, bilgisayarınızın tüm verilerinizi şifrelemesi gerekir. VPN kullanmak için PC'nize yazılım yüklemeniz de gerekir. Kullanım sırasında, bilgisayarınız verileri göndermeden önce şifrelemek için çalışırken performansta bir düşüş fark edebilirsiniz.

PROXY VS VPN: HANGİSİNİ SEÇMELİSİNİZ?

Proxy Sunucularının En İyi Olduğu Alanlar

Bölgenizde engellenen bir web sitesine erişmek istiyorsanız ve verilerinizi kimseden gizlemeye çalışmıyorsanız, proxy sunucusu kullanmanın yanlış bir tarafı yoktur. Temel seçenekler ücretsizdir ve bunları hemen hemen her bilgisayar veya cihazda kullanabilirsiniz.

Gizlilik açısından en iyisi olmasalar da, herhangi bir hassas işlem yapmıyorsanız harika bir hizmettir.

VPN’in En İyi Olduğu Alanlar

Uzun vadeli tarama yapmak istediğinizde veya hassas eylemler gerçekleştirmek istediğinizde, bunun en iyi yolu bir VPN kullanmaktır. VPN hizmetleri sizi güvende tutmak için ek koruma katmanlarıyla birlikte güvenli, anonim bir bağlantı sunarlar.

Halka açık bir Wi-Fi bağlantısı üzerinden mali durumunuzu yönetmek veya kişisel bilgilerinizi göndermek genellikle tehlikelidir, ancak bir VPN ile nerede olursanız olun, dilediğinizi yapmanız için size özgür bir denetim sağlanır. Kullanmaya değer olan hizmetler ucuz olmasa da kendinizi çevrimiçi ortamda gizli tutma konusunda ciddiyseniz, bir VPN'in değerli bir yatırım olduğunu göreceksiniz.