VPN Neden Kullanılır? VPN’in Kullanım Alanları
VPN Neden Kullanılır? VPN’in Kullanım Alanları
Çevrimiçi ortamda takip edilmeyle ilgili endişeniz varsa veya yurtdışı yayın hizmetlerini izlemek istiyorsanız, o zaman VPN kullanmayı düşünmelisiniz.

Sanal özel ağlar (VPN'ler) ekonomiktir, kullanımı kolaydır ve PC’nizin ve akıllı telefonlarınızın hayati bir bileşenidir. Güvenlik duvarı ve antivirüs kurmanın ve kötü amaçlı yazılımlardan korunmanın yanı sıra, çevrimiçi geçirdiğiniz her anı tamamen gizli tutmak için bir VPN yüklemelisiniz.

VPN Nedir ve Ne İşe Yarar?

Hiç çevrimiçi etkinliğinizin ne kadar özel olduğunu düşündünüz mü? Reklam izleyicileri konusunda endişeli misiniz? Belki de İnternet Servis Sağlayıcınız (İSS) veya hükümetiniz tarafından yasaklanan web sayfalarına erişmeye çalışıyorsunuzdur? Ya da belki sadece Netflix'te bölgenizde bulunmayan filmleri ve dizileri izlemek istiyorsunuz. Kullanımı çok geniş olan VPN aslında nedir?

Farklı VPN türleri mevcuttur. Ev ortamında iki cihaz arasında bir VPN kurmak mümkün olduğu gibi, işvereniniz de uzaktan çalışmanız için size bir VPN sunabilir. Ancak gizliliğinizi artırmak, sansürlerden kaçınmak ve Netflix'te istediğinizi izlemek istiyorsanız, bir VPN hizmetine abone olmanız gerekir.

Bilgisayarınız ile potansiyel olarak yüzlerce konumda bulunan bir sunucu arasında şifreli bir bağlantı sunan VPN, web taramanızda çeşitli konum tabanlı kısıtlamaları aşmanıza olanak tanır.

Aynı zamanda şifreleme etkinliğinizi reklam izleyicileri ile ticari gözetimden korur. Halka açık bir kablosuz ağ üzerinden kullanıldığında, VPN verilerinizi siber suçlulardan bile koruyabilir. Etkinliğiniz anonimleştirildiğinden, web siteleri genellikle ziyaretlerinizi izleyemez (bir hesapta oturum açmadığınız sürece). İşte VPN kullanmanızın nedenleri ve kullanım alanları:

Neden VPN Kullanmalısınız?

VPN, başka bir bilgisayara güvenli bir çevrimiçi bağlantı oluşturur. Gizliliğinizi korumak ve güvenliği artırmak için bir VPN kullanmanız gereken durumlar şunlardır.

1. Halka Açık Wi-Fi ile Güvenli Bir Şekilde İnternette Dolaşmak

1. Halka Açık Wi-Fi ile Güvenli Bir Şekilde İnternette Dolaşmak

Alışverişe çıktınız, bir yerde kahve içiyorsunuz ya da yeni bir otele rezervasyon yaptınız. Ücretsiz Wi-Fi olduğunu fark ettiniz. İlk yapacağınız şey hızlı bir şekilde çevrimiçi olmak ve internette gezinmeye, sosyal ağları, e-postaları kontrol etmeye başlamak olacaktır.

Sorun şu ki, bu bir VPN olmadan yapmak şu riskleri beraberinde getirebilir:

Gezinme işleminiz şifrelenmemiş olacaktır. Şifrelenmemiş radyo dalgaları herkes tarafından alınabilir.

Kahve dükkanındaki bir dizüstü bilgisayardan gelen kötü amaçlı yazılımlar, yönlendirici aracılığıyla cihazınıza girebilir.

Sunulan ücretsiz Wi-Fi bir tuzak olabilir. Kimlik avı dolandırıcılığı olarak çalışan sahte bir internet bağlantısı olabilir.

Ayrıca halka açık ücretsiz Wi-Fi'lere kaydolmak için her zaman kişisel bilgilerinizin talep edildiğini unutmayın. Bu, sizi takip etmek için kullanılabilir ve gizliliğinizi suistimal edebilir.

Bir VPN yükleyerek bu sorunların hepsinin üstesinden gelirsiniz. Kısacası dizüstü bilgisayarınıza, tabletinize veya akıllı telefonunuza yüklü bir VPN, genel Wi-Fi'yi güvenli bir şekilde kullanmanızı sağlar.

2. Konuma Dayalı Yayın Kısıtlamalarını Aşmak

2. Konuma Dayalı Yayın Kısıtlamalarını Aşmak

Dünya üzerinde neredesiniz? BBC iPlayer'da bir şey izlemek ister misiniz? Belki de Türkiye’de bulunuyorsunuz ve Netflix'in ABD sürümünde yayınlanan en son filmleri izlemek istiyorsunuz?

Her iki durumda da konuma dayalı kısıtlamalar bunu yapmanızı engeller. Kullanmak istediğiniz hizmeti, farklı bir ülkede olduğunuzu göstererek tarayıcı tabanlı bir proxy aracı kullanabilirsiniz. Ancak bunlar genellikle yavaş veri akışıyla sonuçlanabilir.

Bunun yerine bir VPN kullanabilir ve yerel bir sunucu belirleyebilirsiniz. Çoğu VPN'de, verileri güvenli bir şekilde bağlayabileceğiniz ve verileri yönlendirebileceğiniz onlarca, hatta yüzlerce sunucu bulunuyor. Bu sunucular dünyanın dört bir yanındadır, bu yüzden İstanbul’daki bir bilgisayarda bulunan kişi İngiltere'deki bir sunucuya bağlanabilir ve BBC iPlayer aracılığıyla yayınlandığı gece Doctor Who'nun en son bölümünü izleyebilir.

3. Hükümet Sansürünü Aşmak

Hükümetler, kullanmanız gereken web sitelerine erişmenizi engelleme gücüne sahiptir. Belki de belirli materyallerin veya hizmetlerin sizin ve diğer vatandaşlar için mevcut olmadığı baskıcı bir durumdasınız.

Herhangi bir güvenlik aygıtı fark edilmeden kullanmanız gereken malzeme ve hizmetlere erişmek için bir VPN kullanılabilir. Veriler şifrelenir, yani her çevrimiçi işlem özeldir.

4. Çevrimiçi Alışverişten Tasarruf Sağlamak

4. Çevrimiçi Alışverişten Tasarruf Sağlamak

Bazı çevrimiçi mağazalar, göz attığınız ülkeye bağlı olarak aynı ürün için farklı fiyatlar gösterecektir. Bu bir el çantası, ayakkabı, yeni araba, hatta otel odası olabilir.

Bu durumda çözüm, fiyatları dikkatlice aramak, en düşük fiyatı bulunana kadar her denemede yöntemsel olarak VPN sunucularını değiştirmektir.

Bu işlem biraz uzun sürse de yapacağımız çaba yüzlerce lira tasarruf etmeye değer.

5. Uçak Biletlerinden Tasarruf Sağlamak

5. Uçak Biletlerinden Tasarruf Sağlamak

Bir VPN ile paradan tasarruf edebileceğiniz alan sadece diğer şehirlerde konaklama değil. Farklı bir ülkeden satın alınan uçak biletleri de daha ucuz olabilir. Kalkış ve varış yerleri aynı kalırken, bilet satıcısının web sitesini görüntülediğiniz ülke bir VPN kullanılarak değiştirilebilir.

Uçak biletlerinin maliyeti düşünüldüğünde, önemli tasarruflar elde etmek için birkaç dakikanızı ayırmak zaman ayırmaya değer.

6. Her Şeyi Otomatik Olarak Şifrelemek

PC'nizdeki veya mobil cihazınızdaki bir VPN istemcisi, uzak web siteleri ve sunucularla paylaştığınız verileri gerçekten şifreleyebilir. Yani çalışan ve bir sunucuya bağlanan bir VPN uygulamasıyla yürüttüğünüz çevrimiçi etkinlikler şifrelenir.

Bu işlemde verilerinizi göndermeniz için güvenli, özel bir tünel oluşturulur. Halka açık Wi-Fi bu şekilde güvenli hale getirilebilir. Veri ve tarama etkinliği hükümet sansürcülerinin görüşünden bu şekilde korunabilir.

Her VPN hizmeti bir istemci uygulaması sunar. Bu sayede kullanmak istediğiniz sunucuyu seçebilir ve ona bağlanabilirsiniz. Tüm internet etkinlikleri, gizlilik ve güvenliği sağlayacak şekilde sanal özel ağ üzerinden yönlendirilir. Verileriniz ele geçirilse bile bu, bilgisayar korsanı için hiçbir şey ifade etmeyecektir.

7. Çevrimiçi Oyun Hızlarını Artırmak

7. Çevrimiçi Oyun Hızlarını Artırmak

İster MMORPG'de çılgın bir fantezi alanı keşfediyor olun, isterseniz en son çevrimiçi FPS oyununda Nazilerle savaşın, internet servis sağlayıcınız çevrimiçi oyun hızınızı bazı durumlarda kısıtlayabilir.

Bu adil değildir ve genellikle tüm kullanıcılara tek tip bir hizmet sunmak için yapılır. Fakat bunun üstesinden nasıl gelebilirsiniz? Çevrimiçi oynadığınız oyunun varlığını gizlemek için bir VPN kullanılabilir.

Ancak kullandığınız VPN sunucusunun yakınlarda olduğundan ve işlem yükünü kaldırabildiğinden emin olmanız gerekir. (Çoğu VPN istemcisi, seçtiğiniz sunucunun herhangi bir zamanda ne kadar meşgul olduğunu gösterecektir). Aksi takdirde hız ve bant genişliği sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz, bu da bu uygulamayı biraz anlamsız hale getirebilir.

8. Özel ve Güvenli Sesli Sohbetin Keyfini Çıkarmak

8. Özel ve Güvenli Sesli Sohbetin Keyfini Çıkarmak

Çevrimiçi görüşmelerinizin dinlenilmesini ister misiniz? Bazı sohbet uygulamalarında yerleşik şifreleme (WhatsApp gibi) olsa da, IP üzerinden ses (VOIP) uygulamaları genellikle bu özellikle birlikte gelmez.

Ancak bir VPN bununla başa çıkabilir. Skype veya Google Hangouts sohbeti kullanıyorsanız, VPN'inizi etkinleştirmek, sizinle diğer taraflar arasındaki tüm çevrimiçi konuşmaların tutulmasını sağlar. Sansür konusundaki gibi, baskıcı bir rejim altında yaşıyorsanız, bu kullanım özellikle değerli olacaktır.

VPN tarafından uygulanan herhangi bir hız düşüşünün, Skype'ın kalitesini düşürüp aramaların kesilmesine neden olabileceğini unutmayın. Önemli bir konu hakkında konuşulmadığı sürece Skype için VPN'in devre dışı bırakılmasını öneririz.

9. Torrent'ler İçin VPN Kullanmak (Etkinliği Gizli Tutmak)

9. Torrent'ler İçin VPN Kullanmak (Etkinliği Gizli Tutmak)

BitTorrent eşler arası ağ, yazılım korsanlığı ve telif hakkı hırsızlığının önde gelen bir yolu olarak tanımlanmış olsa da, gerçek şu ki, yasal hizmetler tarafından yasaklanamayacak kadar yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çevrimiçi oyunlar, güncellemeleri indirmek için P2P ağını kullanır. PeerGuardian gibi araçlar torrent paylaşımlarınızı güvende tutsa da işleri yavaşlatma etkisi olabilir.

Bir VPN yüklendiğinde torrentlerinizi gizli tutabilirsiniz. Farklı VPN'lerin BitTorrent ile ilgili kendi kuralları vardır ve özellikle BitTorrent kullanıcılarına hitap eden bir hizmetin sizin için genel bir VPN'den daha uygun olduğunu görebilirsiniz.