menu
Ücretsiz VPN Kullanmanın Riskleri Nelerdir?
Ücretsiz VPN Kullanmanın Riskleri Nelerdir?
Ücretsiz VPN’lerin daha cazip olduğunu biliyoruz. Neden ücretsiz alabileceğiniz bir şey için ödeme yapmak isteyesiniz ki?

Ücretsiz bir VPN hizmeti kullanarak güvenliğinizi, gizliliğinizi ve hatta kişisel verilerinizi tehlikeye atarsınız. Ücretli VPN hizmetleri, aylık ödeme fırsatları olduğu için cebinizden kısa vadede daha az para çıkacaktır. Çoğu insanın bütçesi dahilinde ve çok daha iyi bir ürün sunmaktadırlar.

Ücretsiz bir VPN kullanmadan önce bu makaleyi okumalısınız. İşte ücretsiz bir VPN hizmeti kullanmanın en büyük riskleri.

1. Verileriniz Takip Edilip Satılabilir

1. Verileriniz Takip Edilip Satılabilir

VPN'lerin çevrimiçi olduğunuzda sizi güvende tutması beklenir. En büyük pazarlama noktalarından biri, internet servis sağlayıcıların ve diğer veri izleyicilerinin verilerinizi kar için satmasını durdurmaktır.

Verilerinizi şifreleyerek ve VPN sunucuları üzerinden yönlendirdiğinizde, internet servis sağlayıcınız artık çevrimiçi ne yaptığınızı izleyemez. Ancak VPN şirketi bunu yapabilir. Aslında yaptığınız tek şey yeni bir izleyici ortaya çıkarmak oldu.

Elbette çoğu ücretli VPN hizmeti bu kategoriye girmiyor. Kapsamlı gizlilik politikalarına sahiptirler ve günlük kaydı tutmayışlarıyla gurur duyarlar.

İş Ücretsiz bir VPN’e geldiğinde o kadar emin davranamazsınız. Sonuçta, binlerce kullanıcılı bir VPN ağını barındırmak ve işletmek pahalıdır. Çoğu durumda sağlayıcının birincil gelir kaynağı olursunuz.

Sonuç olarak: Bir VPN'i çoğunlukla gizlilik için kullanıyorsanız (coğrafi engelleme veya korsan içeriği indirmek yerine), ücretsiz bir VPN kullanmamalısınız.

2. Kurallara Uygun Çalışmazlar

2. Kurallara Uygun Çalışmazlar

Bu risk de bir öncekiyle yakından bağlantılıdır.

Kuzey Amerika ve Avrupa'da internet servis sağlayıcılar sıkı bir şekilde denetlenir. Evet, verilerinize el koyabilir ve verilerinizi satabilirler, ancak bu tür işlemlerin kuralları şeffaftır ve kullanıcılar tarafından erişilebilir.

VPN'ler aynı kurallara göre çalışmaz. Aslında, birçok VPN sağlayıcısı denizaşırı bölgelerde bulunmaktadır. Sadece kökenleri onları düzenlemeyi zorlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda öğrenmelerini de zorlaştırır.

Çin ve Rusya gibi bilinen güvenliği zayıf noktalardan çıkan ücretsiz VPN'lerden kaçınılmalıdır. Verilerinizi izleme ve vicdansız amaçlarla kullanma ihtimalleri çok daha yüksektir.

Ücretsiz VPN'ler, bilgisayar korsanları ve siber suçlular için büyük bir potansiyel kurban kaynağı sağlar. Pek çok kullanıcı "ücretsiz" kelimesini görür ve kayıt işlemi sırasında kişisel bilgilerini vererek ağa düşerler.

3. IP Adresiniz Bir Ağ Uç Noktası Olabilir

3. IP Adresiniz Bir Ağ Uç Noktası Olabilir

Böyle bir makalede, Hola VPN'in hikayesinden bahsetmemek olmaz. Uygulama bir zamanlar ücretsiz VPN'lerin kralıydı. Netflix gibi hizmetler VPN erişimini engellemeye başlamadan önceki günlerde on binlerce insan bunu coğrafi engelleme kısıtlamalarını aşmak için kullandı.

Asıl olay 2015'in ortalarında yaşandı. Uzmanlardan oluşan bir ekip, uygulamanın kullanıcıların bağlantılarını uç noktalara dönüştürdüğünü keşfetti. Hola VPN, bağlantınız ağın bant genişliğini artırmak ve diğer kullanıcılara bir portal sunmak için kullanıyordu. Ayrıca, Luminati adlı bir yan kuruluş aracılığıyla uç noktanızı satıyordu.

Bu süreç iki nedenden dolayı sorunluydu. Öncelikle, kullanıcıların IP adresleri sunucu günlüklerine işlenmişti. Ağınızı uç nokta olarak kullanan kişi yasa dışı bir şey yapıyorsa, polis sizin kapınızı çalacaktır.

İkinci olarak, ülkenizdeki bir siteye uç noktanız aracılığıyla erişen herkes, ziyaret ettikleri sitelerle bir IP adresi izi bırakacaktır. Yani ilk başta gizliliğinizi korumaya çalışma amacınız tamamen iptal olacak.

Hola’nın gerçek yüzü ortaya çıkarılmış olsa da acaba diğer kaç ücretsiz VPN sağlayıcısı aynı şeyi yapıyor? Sağlayıcınızın ahlaki değerlerine %100 güveniyor musunuz? Bizim tavsiyemiz: risk almayın.

4. Trafik Önceliğine Sahip Reklamlarla Yavaş İnternet Deneyimi

4. Trafik Önceliğine Sahip Reklamlarla Yavaş İnternet Deneyimi

Ücretsiz sağlayıcınız verilerinizi satmıyor veya bağlantınızı bir uç noktaya dönüştürmüyorsa bile, sağlayıcının yine de para kazanması gerekir. Çoğu durumda bu, reklam geliri kullanılarak yapılır.

Kulağa çok sıra dışı gelmeyebilir. Sonuçta web sitelerinin çoğunun para kazanma yöntemi budur. 

Ancak ücretsiz VPN'lerdeki reklamların önemli bir farkı vardır: VPN sağlayıcıları, proxy sunucu oturumunuz için benzersiz olan üçüncü taraf reklam verenleri kullanır. VPN'ler bu reklamları tıklamanızı istediğinden, reklam ağının trafiği öncelik kazanır.

Bunun sonucunda ne mi olur? Daha yavaş sayfa yükleme süreleri ve daha az akıcı bir çevrimiçi deneyim.

5. IP Adresiniz Sızdırılabilir

5. IP Adresiniz Sızdırılabilir

Düzgün çalışan bir VPN, gizli bir tünel gibidir. Tüm trafiğiniz meraklı gözlerden uzaktaki bir tünelden geçer. Açık bir ağa girildiğinde kaynağın yerini tespit etmek imkansızdır.

Bu durumda ücretsiz bir VPN kullanırsanız, tünelin işçiliğinde büyük olasılıkla açıklar olacaktır. Verileriniz ve IP adresiniz, arayan herkes tarafından bu açıklar sayesinde çalınabilir.

Bu duruma, "trafik sızıntısı" veya "DNS sızıntısı" denir. Hem IPv4 hem de IPv6 adresleri tamamen açığa çıkarabilir.

Bazı uzmanlar, ücretli VPN'lerin de trafik sızıntılarından suçlu olduğunu söylüyor, ancak bunun yaygınlığı daha az. Bir inşaatçıya daha fazla ödeme yapmanın kaliteli bir işle sonuçlanma olasılığının daha yüksek olması gibi, bir VPN sağlayıcısı için daha fazla ödeme yapmanın iyi inşa edilmiş bir tünel ile sonuçlanmasına örnek verebiliriz.