En Yeni VPN Protokolü WireGuard Nedir?
En Yeni VPN Protokolü WireGuard Nedir?
VPN hizmetleri 10 yıl sonra çalışmaya devam edecek mi? VPN teknolojisi gelişiyor. WireGuard'ın nasıl kilit bir rol oynayacağını açıkladık.

VPN'ler karmaşıktır ve piyasada çok fazla seçeneğe sahiptir. Hizmetlerinin en iyisi olduğunu iddia eden tüm VPN sağlayıcılarından birine abone olmak, çok düşünmeyi gerektiren bir karardır.

VPN seçmenin daha teknik yönlerine geçmeden önce fiyat noktaları ve cihaz uyumluluğu gibi diğer unsurları dahil ettiğinizde, en önemli hususlardan birinin ne olduğunu gözden kaçırabilirsiniz. Bu da kullanılan protokoller ve şifreleme yöntemleridir.

OpenVPN şu anda sektör lideri olsa da, WireGuard değerli bir rakip gibi görünüyor.

WireGuard Nedir?

WireGuard Nedir?

Bir VPN protokolü, verilerinizin bilgisayarınızdan bir sunucuya nasıl yönlendirileceğini belirler. Farklı protokollerin farklı özellikleri vardır. Bazıları diğerlerinden daha güvenlidir ve farklı görevler için daha iyidir.

Örneğin, bazı protokoller güvenliğe öncelik verirken diğerleri hıza öncelik verir. Bir VPN seçerken neye ihtiyacınız olduğunu bilmek ve bunu destekleyen protokolleri olan bir VPN seçmek önemlidir.

Yaygın olarak kullanılan birçok VPN protokolü olmasına rağmen, bunlardan birkaçını belirtmek gerekirse SSTP, PPTP ve P2TP / IPSec sayabiliriz. Bir de WireGuard adında öne çıkan daha yeni bir protokol var. Piyasaya sürülmesinden bu yana çok geçmese de, VPN'lerin geleceği için anahtar protokol olacak şekilde ayarlandı.

En Yeni VPN Teknolojisi WireGuard

WireGuard güvenli VPN tünellemede yeni nesil olarak övgü aldı. Açık kaynaklı bir protokol olan WireGuard, IPv4 ve IPv6 için ağ katmanındaki güvenli bir ağ tünelidir.

Modern kriptografik protokolleri kullanan WireGuard, son derece güvenlidir ve çok hızlı bir şekilde gelişme kazanıyor. Özellikle geliştiriciler arasında çok popüler. Başlangıçta Linux için piyasaya sürüldü, ancak günümüzde birden fazla platformla uyumlu ve şimdiye kadar görülen en güçlü şifrelemelerden bazılarını sağlamakta.

WireGuard'ı Farklı Kılan Nedir?

Bir siber güvenlik uzmanı ve Edge Security'nin kurucusu olan Jason Donenfeld tarafından yaratılan WireGuard, fark edilmeden uzun süre ağların içinde kaldığı kendi kök kiti sızdırma yöntemlerinden kaynaklanıyor.

Diğer popüler VPN protokolleriyle karşılaştırıldığında, WireGuard'ın bu protokelleri nasıl geçtiğini inceleyelim:

1. Çok Daha Küçüktür

OpenVPN ve IPSec gibi diğer popüler protokoller için kod tabanları çok büyüktür ve yüzlerce, hatta binlerce satır kod ile çalışır. Bu da hataları ve güvenlik açıklarını bulmayı ve gidermeyi güçleştirir. Bugün, diğer VPN protokollerinde hatalar ve güvenlik açıkları bulunmaya devam ediyor çünkü kod tabanları son derece geniş.

Buna karşılık, WireGuard'ın kodu basittir ve yaklaşık 4.000 satır kod ağırlığındadır. Oysa OpenVPN 100.000'e yakın satıra sahiptir.

Daha az kod satırı, daha az kilitlenme ve çökme anlamına gelir. Ayrıca artan verim, oyun, video yayını ve diğer yoğun veri üreten görevler için çok daha iyi olduğu anlamına gelir.

2. WireGuard Kullanımı Daha Kolaydır

Sürekli olarak mobil cihazlara daha bağımlı hale gelen, gizlilik ve sansürle ilgili artan endişelere sahip bir dünyada, VPN sağlayıcıları artık herkese hitap etmektedir. VPN'ler artık sadece teknoloji meraklıları için değil, şirketler, teknik açıdan zorluk yaşayan kullanıcılar ve sıradan oyuncular tarafından tüm cihazlarda kullanılıyor.

Aynı zamanda, çoğu VPN ürününde kullanılan VPN protokolleri, OpenVPN ve IPSec gibi karmaşık tünelleme protokollerine dayanır. Büyük miktarda kod nedeniyle yalnızca karmaşık ve yavaş çalışmazlar, aynı zamanda güvenliğini sağlamak da zordur.

Bununla birlikte WireGuard küçük ve hafiftir. Tüm cihazlarda uygulanması kolaydır ve gerçekten veri iletmediği sürece veri iletmeyen 'gizli modda' çalışır.

3. Üst Düzey Şifrelemeye Sahiptir

WireGuard, kullanıcıların verilerini korumak için 'şifreleme anahtarı yönlendirme' olarak bilinen bir işlem kullanır. Genel şifreleme anahtarlarını yetkili VPN tüneli IP adresleriyle birleştirerek çalışır.

WireGuard ayrıca, en yeni ve en zor seçenekler lehine doğal zayıflıkları olan sözde "endüstri standardı" algoritmaları kullanmaktan kasıtlı olarak kaçınır.

Nispeten kısa 256-bit şifreleme anahtarlarının yanında hiçbir yapılandırma seçeneğinin bulunmaması, özellikle OpenVPN'in 4.906-bit RSA sunduğu göz önüne alındığında, bazı insanları endişelendirmiştir. Ufak bir matematik yaparsak 4.096 bitlik anahtar gülünç derecede gereksizdir.

256 biti kırmadan önce 2^256 kombinasyon üzerinde çalışmanız gerekir. Çoğu problem setinin, çözümlerin yarısında ortaya çıkan çözümleri ortaya çıkardığını düşünürsek, bu durum yaklaşık 2^255 olası hatayı beraberinde getirir.