VPN Kill Switch Nedir?
VPN Kill Switch Nedir?
Çevrimiçi gizlilik konusunda daha dikkatli olmanız gerekiyorsa, VPN kill switch’i etkinleştirmek, yanlışlıkla şifrelenmemiş verileri internet üzerinden göndermenizi engeller. İhtiyacınıza göre tüm sisteminiz için, belirli programlar için veya mobil cihazınız için kill switch bulabilirsiniz.

VPN, tüm verilerinizi internet üzerinden gönderilmeden önce şifreleyerek, gizliliğinizi korumak için IP adresinizi maskeleyerek sizi güvende tutar. Bu, VPN'e bağlı olduğunuz sürece hiç kimsenin çevrimiçi olarak ne yaptığınızı göremeyeceği veya sizi izleyemeyeceği anlamına gelir.

Ancak bazen bağlı olduğunuz VPN sunucusu kapanır ve bağlantınız kesilir. Bunun sonucunda verileriniz internet üzerinden şifrelenmemiş olarak gönderilir.

VPN kill switch, VPN tarafından güvence altına alınmayan herhangi bir bağlantıyı engelleyerek bunun yaşanmasını engeller.

VPN Bağlantınız Koparsa Ne Olur?

Bir VPN bağlantısı neden aniden kopabilir? Belki bağlı olduğunuz VPN sunucusu çok fazla trafik yaşıyor olabilir. Ya da internet bağlantınız kararsız olduğu için bağlantınız kesilir.

Bu sıkça yaşanan bir durum olmasa da, yaşanması durumunda verileriniz artık korunmaz.

Mesela iki VPN sunucusu arasında geçiş yapmak isteyebilirsiniz. Örneğin, şu anda bağlı olduğunuz sunucu yavaşsa, yeni ve daha hızlı bir sunucuya bağlanmayı seçebilirsiniz. Eski sunucuyla bağlantınızın kesilmesi ile yeni sunucuya bağlanmanız arasındaki birkaç saniye içinde, verileri şifreleme olmadan aktarıyor olabilirsiniz.

VPN Kill Switch Ne İşe Yarar?

Yukarıda bahsettiğimiz durumlarda kill switch sizi korur. VPN istemcinizde bulunan bu ayar, cihazınıza VPN'e bağlı olduğunuzda yalnızca internet üzerinden veri göndermesini sağlar.

VPN'inize bağlandığınızda internette normal şekilde gezinebilirsiniz. Ancak VPN bağlantınız kesilirse, VPN'e yeniden bağlanana kadar internet üzerinden hiçbir veri gönderilmeyecektir. Yeniden bağlanana kadar web sayfalarını yükleyemez, e-postanızı yenileyemez veya başka herhangi bir veri gönderemez veya alamazsınız.

VPN kill switch, VPN etkin olmadığında sizi ağın dışında kilitlediği için bazen ağ kilidi olarak da adlandırılır.

VPN Kill Switch’e Kimler İhtiyaç Duyar?

Çoğu kullanıcı için, arada bir ev ağları üzerinden az miktarda şifrelenmemiş veri gönderme olasılığı önemli sayılmayabilir. Ancak bunun ciddi bir soruna neden olabileceği bazı kullanıcılar var.

Öncelikle sıkı hükümet gözetiminden kaçınan kişilerin çok dikkatli olması gerekir. Devletin elektronik iletişimleri izlediği bir yerde yaşıyorsanız, şifrelenmemiş veriler göndermeniz sizin için tehlikeli olabilir. Hükümetin çevrimiçi faaliyetlerinizi izlemesi için az miktarda şifrelenmemiş veri göndermek bile yeterli olabilir.

Yine gazeteciler kimliklerini korumak için bir kill switch kullanmak isteyebilirler. Temas halinde oldukları kişilere hiçbir zaman yanlışlıkla herhangi bir bilgi vermediklerinden emin olmaları gerekir. Bu hem kendilerinin hem de gizli kaynaklarının korunması içindir.

Son olarak torrent kullanıcıları her zaman kill switchli bir VPN kullanmalıdır. Telif hakkıyla korunan içeriği paylaşmadığınız sürece torrent kullanmak yasa dışı olmasa da, birçok internet servis sağlayıcının torrent yasağı kuralları vardır.

Bir torrent istemcisi kullanırken VPN'iniz kesilirse, ağınızı denetleyen herhangi biri torrent trafiği gönderdiğiniz açıkça görebilir. Bu da ağdan atılmanıza neden olabilir.

VPN Kill Switch’in Çeşitleri

Hangi yazılımı kullandığınıza bağlı olarak farklı türlerde kill switch bulunmaktadır.

Bir masaüstünde, VPN çöktüğünde tüm trafiği engelleyen, sistem genelinde bir kill switch'e sahip olabilirsiniz. Veya yalnızca belirli programlardan gelen trafiği engelleyen uygulamaya özel bir kill switch'e sahip olabilirsiniz. Bir mobil uygulamanın cihaz ayarlarında kill switch’i etkinleştirmeniz gerekir.

Bir Masaüstü Uygulamasında VPN Kill Switch Nasıl Etkinleştirilir?

Bir Masaüstü Uygulamasında VPN Kill Switch Nasıl Etkinleştirilir?

Kill switch destekleyen VPN'ler, masaüstü istemcilerinde bunu etkinleştirme seçeneğine sahip olacaktır.

Örneğin ExpressVPN masaüstü uygulamasında, seçenekler menüsünde Enable Network Lock onay kutusunu bulabilirsiniz. Bunu işaretlediğinizde kill switch etkinleştirilecektir.

Uygulamaya Özel VPN Kill Switch Nasıl Etkinleştirilir?

Uygulamaya Özel VPN Kill Switch Nasıl Etkinleştirilir?

Bazı VPN istemcilerinin uygulamaya özel kill switch’i vardır. VPN bağlantısı kesilirse bilgisayarınızdaki belirli programların veri göndermesinin bu sayede engellenecektir.

Torrent istemcinizi kill switch listesine ekleyebileceğiniz için bu özellikle torrent kullanıcıları için kullanışlıdır. Bu da ağınız üzerinden şifresiz torrent trafiği göndermenizi önleyecektir.

Örneğin NordVPN masaüstü istemcisinin ayarlar menüsünde bir App Kill Switch ayarı vardır. Burada kill switch’i açıp hangi programlar için geçerli olduğunu seçebilirsiniz.

Bir Mobil Uygulamada VPN Kill Switch Nasıl Etkinleştirilir?

Bir Mobil Uygulamada VPN Kill Switch Nasıl Etkinleştirilir?

Akıllı telefonunuz söz konusu olduğunda, kill switch’i VPN uygulaması yerine işletim sisteminiz üzerinden etkinleştirmeniz gerekir.

Android 7'de VPN kill switch için bir sistem ayarı vardır. Etkinleştirmek için Ayarlar menüsüne ve ardından Bağlantılar'a gidin. Bu menünün altında Diğer Bağlantı Ayarları'nı seçin. Sonra VPN seçeneğini seçin.

Burada cihazınızda yüklü olan VPN uygulamalarının bir listesini göreceksiniz. VPN uygulamanızın adının yanındaki dişli simgesine dokunun. Her Zaman Açık VPN için bir geçiş göreceksiniz. Bu geçişin açık olduğundan emin olun. Bu ayar Android'de sistem genelinde kill switch’i etkinleştirir.

İOS'ta Ayarlar menüsüne ve ardından Genel'e gidin. Sonra VPN'e gidin ve VPN uygulamanızın adının yanındaki mavi i'ye dokunun. Connect On Demand geçişini bulun ve bunu açın.

Hangi VPN Sağlayıcılarda Kill Switch Bulunmaktadır?

Her VPN sağlayıcısı bir kill switch özelliği sunmaz. Bu nedenle kill switch kullanmak istiyorsanız, bir sağlayıcı seçmeden önce bunun kullanılabilir olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

Kill switch sunan bazı VPN sağlayıcıları şunlardır:

Kill Switch Kullanmak VPN'inizi Daha Güvenli Hale Getirir

Her VPN sağlayıcısında bir kill switch mevcut değildir, bu yüzden birini kullanmak istiyorsanız yukarıda bahsedilen sağlayıcılardan birini deneyin. VPN sağlayıcıları için daha fazla öneri görmek için 2020’nin En İyi VPN Hizmetlerine genel bakışımıza göz atın.